Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Провал за проекта "Супер Перелик"

Инвеститорът оттегли жалбата си срещу отрицателното становище на екоминистерството, с което поне засега сагата около реализацията на проекта приключи

Няма да се строи ски зона под връх Перелик в Родопите. Инвеститорът в проекта – бизнесменът от Смолян Кирил Асенов, е оттеглил на 21 октомври жалбата си срещу Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което отмени положителната екооценка за изграждането на ски влек, писти и ресторант в зоната от Натура 2000, съобщиха от партия "Зелените".

Преди Асенов да предложи изграждането на пистите, ски влека и ресторанта, се „ражда“ идеята за по-помпозен проект - зимният курорт „Супер Перелик“, още към края на 90-те години на миналия век, каза за Investor.bg председателят на Българския център за зелена икономика Васил Къдринов.

Той припомни, че преди 1989 г. в района на най-високия връх в Родопите не е можело да се изгради подобен зимен курорт заради близката военна база. Затова и Пампорово е строено в подножието на вр. Снежанка, поясни той. 

Смолянският бизнесмен замисля проекта „Супер Перелик“ като второ Пампорово, но проектът е изключително грандомански – над 300 км ски писти и 20 хил. места в хотелите, за които няма ресурси – нито достатъчно вода, нито достатъчно място за строителство на инфраструктурата, обясни той. Реализацията на проекта би означавала тотално унищожение на природата, заключи Къдринов.

Още по темата

Кирил Асенов успява да привлече около себе си представители на тогавашната власт от НДСВ, както и местната администрация в лицето на кмета Дора Янкова. За да се сдобие с още горски терени, започват масови заменки, които продължават и по време на управлението на Тройната коалиция, разказа още председателят на центъра за зелена икономика. 

Една от заменките е най-голямата, правена от министерството на земеделието и тогавашния министър Нихат Кабил. Само от нея инвеститорът в ски зоната под най-високия връх в Родопите, който междувременно се е сдобил със сертификат за инвеститор клас "А", получава над 2 000 дка гори в района на Смолян срещу терени в различни части на страната.

Равносметката показва, че за няколко години Асенов се сдобива с над 10 хил. дка гори и твърди, че ще докара инвестиции от над 500 млн. евро, поясни Къдринов.

„Едва ли и той е вярвал в тази химера, защото само дървесината във всичките тези гори може да го направи богат човек. Той построи и една сграда под самия връх, където правеше концерти, канеше различни гости. Бяха изсечени над 300 дка хвойнови храсти, които са защитени“, обясни Васил Къдринов.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 10 години
Няма профилна снимка
Ама иначе той се е отказал... пфу

Още от Новини
Офертните цени за продажба на жилища във Великобритания чупят пореден рекорд