IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящата средна класа в Азия предизвиква бум на увеселителните паркове

Експанзията в бранша идва тъкмо навреме за строителите на тематични паркове и инвеститорите, тъй като посетителите в Европа и САЩ намаляват

13:32 | 21.09.11 г.
<p>
	Посетители на тематичен парк в Китай, посветен на приложението за смартфон Angry Birds. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Посетители на тематичен парк в Китай, посветен на приложението за смартфон Angry Birds. Снимка: Ройтерс

Мики Маус, Хелоу Кити и Лего са на път да си намерят нови домове през следващите години в Азия, където доходите на нарастващата средна класа предизвикват бум на строителството на тематични увеселителни паркове, пише BBC.

Disney вече стартира парк за 3,6 млрд. долара в Шанхай; Legoland планира да отвори парк в Джохор, Малайзия догодина, а Sanrio ще отвори тематичен парк, посветен на сладката бяла котка в Източен Китай през 2014 г.

В същото време два тематични парка в Хонконг са в процес на разширяване за 1 млрд. долара, за да не изостават от конкуренцията.

И това са само големите имена. Вълна от по-малки и по-чудати тематични паркове залива региона, включително Китай, където има съоръжения, посветени на приложението за смартфон Angry Birds и онлайн играта World of Warcraft.

Експанзията в бранша идва тъкмо навреме за строителите на тематични паркове и инвеститорите, тъй като посетителите в Европа и САЩ намаляват. Според Pricewaterhouse Coopers до 2012 г. пазарът в Азия ще достигне стойност от 8,5 млрд. долара спрямо 6,4 млрд. долара през 2007 г.

Все пак обаче има някои причини за скептицизъм.

Disneyland в Хонконг отбеляза слаб старт с ниска посещаемост, след като отвори врати през 2005 г., и продължи да е на загуба през финансовата 2009/2010 г. По-скорошни данни обаче показват, че може би в резултатите е настъпил обрат.

Азия вече има редица успешни местни тематични паркове, които са сред най-бързо развиващите се в света.

В Ocean Park в Хонконг, където има голям аквариум и увеселителни влакчета, посещаемостта през миналата година нарасна с 6% въпреки конкуренцията на парка на Disney.

Успехът на Lotteworld и Everland в Южна Корея, които регистрираха двуцифрен растеж миналата година, без съмнение е една от причините Universal Studios да реши да отвори най-големия парк в страната през 2014 г.

OTC Parks China пък управлява 24 парка в Китай, които привличат по 20 млн. посетители годишно.

Ограничения

Китайското правителство обаче се отнася предпазливо към изобилието от нови тематични паркове.

През август Националната комисия за развитие и реформи наложи забрана върху строителството на паркове. Тя се отнася за проекти, одобрени от местните власти и по-големи от 20 хектара, или пък проекти с общи инвестиции над 500 млн. юана (78 млн. долара).

Според експерти мярката по-скоро цели да охлади спекулативните сделки на имотния пазар, а не да забави растежа на самата индустрия, тъй като в парковете в Китай често има жилищни или бизнес сгради. Много често обаче местните власти намират креативни начини да дефинират проектите си, така че да успеят да ги осъществят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още