IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разгадаха мистерия с "изчезнали" 512 млн. евро в Immofinanz

Вместо да се концентрира върху дейността на компанията, бившият изпълнителен директор се занимавал със странични инвестиции, довели до загуби

10:58 | 08.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Разгадаха мистерия с "изчезнали" 512 млн. евро в Immofinanz

Мистерията относно това какво се случи с 512 млн. евро, които бяха „изчезнали“ при управлението на бившия изпълнителен директор на австрийската строително-инвестиционна компания Immofinanz Карл Петрикович, бе разгадана.

Част от тях са били използвани за инвестиции в акции и част – за инвестиции в облигационна емисия на Constantia Privatbank. Загубите са били резултат от понижаващите се цени на акциите, казват от компанията.

Вместо да се концентрира върху Immofinanz и нейното дъщерно дружество, което развива дейност в Централна и Източна Европа Immoeast, Петрикович се занимавал с други инвестиции, довели до загуби за компанията, казват от Immofinanz.

У нас Immoeast има няколко проекта за изграждането на ваканционни имоти и офис площи. Тя участва и в проект за строителството на търговски център във Варна, който миналата седмица получи разрешително за строеж.

Сега компанията под ново ръководство, което е започнало да поема задачите на предишното и е стартирало програма за преструктуриране. Това е „сложило край на ерата Петрикович“, казват от компанията.

Проекти, за които не е осигурено финансиране или чиято рентабилност не може да бъде гарантирана при сегашната криза, са били или ще бъдат спрени.

В края на септември Immoeast обяви, че ще замрази или ще се откаже от проекти на стойност 2 млрд. евро.

В края на миналия месец започна полицейско разследване във връзка със съмнения за злоупотреба и друг вид измами в двете компании.

Immofinanz отчете загуба преди данъци и лихви от 190,7 млн. евро за тримесечието до юли заради дейността си в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). За същия период Immoeast съобщи за загуба от 261,4 млн. евро  „заради неблагоприятния валутен ефект върху дейността й и спад в стойността на имотите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още