IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Российский аукционный дом търси купувач на "Бургаски корабостроителници"

Активите на компанията са разделени на три отделни лота, като определената начална цена е общо 207 млн. евро

13:50 | 03.01.14 г.
<p>
	Снимка: <em>РАД</em></p>

Снимка: РАД

Российский аукционный дом (РАД) продава завода "Бургаски корабостроителници". На сайта на аукционната къща са качени няколко обяви, с които се търсят нови собственици на предприятието, показа справка на Investor.bg.

От данните в обявата става ясно, че активите на корабостроителното дружество са разделени на три лота, които се продават отделно.

Първият е производствената площадка, върху която има и производствено оборудване. Лотът е с начална цена от 130 млн. евро. Вторият лот е ремонтното звено от „Бургаски корабостроителници“, простиращо се на 15 хил. кв. метра площ, разполагащо със складови помещения. То може да поема плавателни съдове с тегло  до 25 хил. тона. Стартовата му цена е 65 млн. евро.

Последният лот е за пристанището, разположено върху 120 хил. кв. метра, което обслужва промишлената зона на южния бряг. То е с дълбочина от 6 метра, което дава възможност за посрещането на по-тежки кораби. Според обявата в РАД наддаването за него ще започне от 12 млн. евро.

Така общата начална цена за „Бургаски корабостроителници“ възлиза на 207 млн. евро.

В обявата обаче не се посочват за кои дати са насрочени търговете за отделните лотове, както и крайни срокове за подаване на оферти от потенциалните купувачи. Липсват и данни за контакт с продавача.

По последни данни от Търговския регистър собственик на корабостроителниците е офшорното дружество "Хунас инвестмънт лимитед", което държи 80% от акциите му и се представлява от лица, свързани косвено с основния кредитор на корабостроителницата - Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Още преди празниците от ПИБ категорично отрекоха да имат каквато и да е било връзка със собствеността на „Бургаски корабостроителници“. Банката обаче е един от основните кредитори на дружеството и в нейна полза са запорирани активи за 15,8 млн. лв., според отчети за 2011 г. Друг кредитор на дружеството - "ПСТ холдинг", поиска през септември от съда обявяване на корабостроителниците в несъстоятелност заради дълг от 3 млн. лева.

През ноември стана ясно, че някогашният лидер в тежката промишленост “Бургаски корабостроителници” е фалирал и спира производство. Причината за това са дългове на дружеството. В рамките на един ден - на 6 декември бяха връчени заповедите за съкращаване на всичките работници в корабостроителното предприятие.

Мистификацията около собственика се разрасна след като в продължение на няколко месеца в Търговския регистър внезапно се промениха членовете на ръководството на компанията, но нито един от тях не пожела да се появи за разговор с уволнените работници.

"Бургаски корабостроителници" е създадена още през 1948 година. От 1970 година тя е част от пристанищния комплекс на Бургас, а от лятото на 2000 година държавната компания е преобразувана в  дружество със 100% частно участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още