IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски съд отхвърли претенции над московския Кремъл

Валери Кубарев твърди, че може да проследи родословието си до династията на Рюриковичите, които са построили комплекса

12:42 | 07.12.10 г.
Руски съд отхвърли претенции над московския Кремъл

Руското правителство ще продължи да управлява московския Кремъл, постанови руски съд вчера, като отхвърли амбициозен иск на самопровъзгласилия се за потомък на царската династия от 9-ти до 16-ти век Валери Кубарев, който предяви претенции над комплекса, съобщи Ройтерс.

Кубарев и оглавявана от него фондация поискаха правата за ползване на няколко двореца, църкви и всичките 20 кули в червения комплекс в сърцето на Москва, който е официалната резиденция на руския президент.

„Ищецът не доказа, че правата му са нарушени”, пише в постановлението на московския арбитражен съд, цитирано от Интерфакс.

Кубарев, който е учен и бизнесмен, твърди, че може да проследи родословието си до династията на Рюриковичите, които са построили московския Кремъл и чието управление приключва със смъртта на цар Фьодор I, син на Иван Грозни, през 1598 г.

Историци и адвокати по-рано изразиха мнението си, че искът има малък шанс за успех.

Руските медии цитират федералната агенция за управление на държавните имоти, според която Кремъл е собственост на Руската федерация от 1991 г., но правата над имота не са били регистрирани.

Фондацията на Кубарев „Фондът на принцовете“ твърдеше, че иска да приюти събрание на потомците на династията на Рюриковичите в Кремъл. Тя обещаваше също да осигури повече обществен достъп до комплекса.

От фондацията посочват в изявление на сайта си, че ще обжалват във Върховния съд и евентуално може да отправят иска си към Европейския съд по правата на човека. „Никой не е очаквал бърза победа“, се казва в изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още