IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saab разпродава имоти за 40 млн. долара

Компанията обаче се нуждае от 70 до 140 млн. долара за следващите шест месеца, смятат анализатори

17:32 | 28.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

Изпадналият в криза автомобилопроизводител Saab постигна споразумение за продажба с обратно наемане на имоти на обща стойност 40 млн. долара с надежда да подобри своите финанси, поради които компанията бе принудена да спре производство и да изплащането на трудови възнаграждения на своите служители .

Ако бъде одобрена от шведските и европейските регулатори, сделката с имотите може да помогне на Saab да облекчи острия ликвиден дефицит, който го изправи на ръба на фалита, пише AP.

Въпреки това бъдещето на компанията остава под въпрос, тъй като тя се нуждае от значително по-голямо финансиране, за да оцелее в дългосрочен план.

Съобщението идва ден след като неназована китайска компания направи поръчка за доставка на автомобили на стойност 13 млн. евро.

Сделката помогна на компанията да закрепи положението си в краткосрочен план и да избегне фалит през следващите няколко седмици.

Въпреки тези две сделки обаче анализаторите предупредиха, че марката Saab е все още застрашена.

По оценката на Том Мюлер, анализатор в базираната в Амстердам Theodoor Gilissen, компанията се нуждае от финансиране на стойност между 70 млн. и 140 млн. долара през следващите шест месеца, за да оцелее финансово и да даде увереност на доставчиците да доставят части отново.

„Не съм сигурен, че ще успеят да добият солидна финансова основа“, коментира Мюлер, който няма родствена връзка с изпълнителния директор на Swedish Automobile, Виктор Мюлер, пише изданието.

Холандската Swedish Automobile стана собственик на Saab миналата година, след като придоби компанията от General Motors.

Той добавя, че повечето от парите, които Saab е успял да си осигури в средносрочен план, ще бъдат използвани за погасяване на задължения, натрупани досега.

Според сделката Swedish Automobile ще продаде 50,1% от капитала на своето подразделение, което притежава фабриката на Saab в Тролхетан, спряла производство от месеци, тъй като компанията нямаше пари да плаща на своите доставчици.

Купувачът е консорциум, начело с шведската компания за имоти Hemfosa, който ще има опция за закупуването на допълнителен дял за 45 млн. крони (7 млн. долара).

От Swedish Automobile целят да постигнат споразумение за наемане за срок от 15 години, за да може Saab да продължи да използва имота.

„Следващата ни стъпка ще бъде да постигнем споразумение с нашите доставчици, за да можем да получим материалите и да възстановим производство“, казват от компанията.

В дългосрочен план Saab и нейните собственици очакват одобрение от регулаторните власти на инвестиции от три заинтересовани страни, които искат да придобият дял в компанията.

Pang Da Automobile Trade Co. се съгласи да купи дял от 24% в Swedish Automobile, а Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co. иска 29,9% от нея. Сделките предвиждат също и споразумения във връзка с производството и дистрибуцията на автомобили с марката Saab в Китай.

Наред с това руският инвеститор Владимир Антонов има интерес да инвестира между 50 и 150 млн. долара в компанията, но все още не е получил необходимите одобрения от един от основните кредитори на Saab – Европейската инвестиционна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още