IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сагата с новото международно летище край Берлин продължава

Проектните партньори ще търсят още средства, за да покрият преразхода по изграждането на летището

17:25 | 17.08.12 г.
<p>
	Все още не е ясна точната дата на откриване на новото летище край Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все още не е ясна точната дата на откриване на новото летище край Берлин. Снимка: Ройтерс

Задълбочават се проблемите на най-големия строителен проект в Германия в момента – новото летище край Берлин, съобщи FT.

Вчера се е състояла среща на надзорния съвет на аеропорта, на която са били обсъдени възможните варианти за намиране на финансиране, с което да се компенсира преразходът от 1,2 млрд. евро по изграждането му, отбелязва изданието.

Срещата между проектните партньори – федералното правителство на Германия, Берлин и Бранденбург, е продължила 9 часа. Участниците са се съгласили да осигурят финансова инжекция, като средствата планират да се наберат чрез собствен капитал, мостови кредити и директни кредити, каза Райнер Бомба, секретар на германското транспортно министерство.

Той очаква Европейската комисия да одобри допълнителното финансиране за проекта.

Предстои обаче да се вземе решение кога ще бъде откриването на летището, за да се определи точният размер на финансирането. В последните две години крайният срок за завършването на съоръжението беше отлаган на няколко пъти, припомня изданието.

Преди няколко месеца бордът за пореден път реши да отложи началото на експлоатацията на летището за март 2013 г., въпреки че то беше почти готово да посрещне първите полети. Отлагането се наложи заради проблем с противопожарната система, която се оказа, че не е сертифицирана.

И новият срок обаче може да се окаже прекалено кратък, въпреки че надзорният съвет на летището засега не коментира ново отлагане на откриването.

Огромният преразход, който беше направен при строителството на новото международно летище край Берлин, се превърна в кошмар за германските политици и е много вероятно идеята за наливането на още държавни пари в проекта да не се посрещне с одобрение.

Опозицията в Германия от известно време даже настоява някои от членовете в надзорния съвет да подадат оставки. Предложението беше подкрепено и от няколко авиокомпании, които се надяваха да се преместят на новия, модерен терминал.

Най-тежко засегната е Air Berlin, която превозва най-много пътници от и за германската столица и планираше да използва новото международно летище като център за прехвърляне на вътрешноконтиненталните полети. От компанията твърдят, че забавянето на откриването на съоръжението е допринесло сериозно за загубите й.

„Това е голяма финансова тежест - непрекъснато да променяш плановете си", коментира Михаел Хопе, генерален секретар на борда на представителите на авиокомпаниите в Германия.

Жителите на Берлин вече взеха на подбив кмета на града, който заяви, че германската столица трябва да кандидатства за домакинството на Олимпийските игри през 2024 г. Гражданите се шегуват, че вероятно това е новият краен срок за пускането на летището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още