IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ може да разширят програмата за ипотечно рефинансиране

Според източници на Wall Street Journal правителството обмисля включване в програмата на заемополучатели, чийто дълг надхвърля стойността на имотите им

17:56 | 26.12.12 г. 1
<p>
	Къщи, оценени на над 1 млн. долара, в Лос Гатос, щата Калифорния. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Къщи, оценени на над 1 млн. долара, в Лос Гатос, щата Калифорния. Снимка: Архив Ройтерс

Американското правителство обмисля разширяване на програмата си за ипотечно рефинансиране, за да включи длъжници, чиито ипотеки не са гарантирани от  Fannie Mae и Freddie Mac, съобщи американското издание Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, запознати с обсъжданията.

Обмисляните промени са насочени и към включване на заемополучатели, чийто дълг надхвърля стойността на имотите им, добавят от  Wall Street Journal. Предложено е също да бъдат прехвърлени потенциално по-рискови задължения, държани от частни инвеститори, към субсидираните от правителството ипотечни гиганти  Fannie Mae и Freddie Mac, подчертават от изданието.

Действия в тази насока ще изискват одобрение от страна на Конгреса на САЩ за временна промяна на уставите на Fannie Mae и Freddie Mac, уточняват оттам.

Около 22% от всички жилища с ипотеки, или около 10,8 млн., струват по-малко от неуредените задължения по тях към края на юни. В сравнение със същия  момент през 2011 г. обаче те са намалели, като тогава са били около 12,1 млн., изтъкват от  Wall Street Journal, като се позовават на данни на CoreLogic.

Според предлаганите промени на ипотечните гиганти ще бъде разрешено да налагат по-високи лихви на заемополучателите като компенсация за риска да гарантират рефинансирането на дълговете по жилища, чиято стойност е по-ниска от задълженията по изплащането им, тъй като по-вероятно е собствениците им да обявят фалит.

Заедно с Fannie Mae и Freddie Mac, които изкупуват заеми и ги предлагат като пакети акции на инвеститорите, делът на правителството на ипотечния пазар е нараснал до близо 90%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Значи са решили да потопят долара за сметка на имотите!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още