IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките за отдаване под наем на офиси в Лондон достигнаха предкризисните нива

Липсата на качествени имоти за предлагане ще вдигне цените през тази година, прогнозират от Cushman & Wakefield

12:49 | 06.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Предлагането на качествени офиси под наем в Лондон и през тази година ще остане рекордно ниско. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Предлагането на качествени офиси под наем в Лондон и през тази година ще остане рекордно ниско. Снимка: архив, Ройтерс

Активността на пазара на офис наеми в Лондон продължава да се покачва, като достигна най-големите си обеми от 2007 г. насам. През 2014 г. са сключени сделки за отдаване под наем на офиси с обща площ от над 1,15 млн. кв. метра. Това е с 15% по-голям обем на отдадените площи в сравнение с 2013 г., сочат данните на Cushman&Wakefield, цитирани от WorldPropertyJournal.

Активността във всички райони на Лондон се е повишила през изминалата година. Само в Лондонското сити обемите на отдадените под наем офис площи достигнаха най-високите си нива за последните 15 години. През миналата година там са били сключени сделки за отдаване под наем на общо 670 хил. кв. метра офиси. В Уест Енд отдадените под наем офиси са били общо 372 хил. кв. м, което е сравнимо с пика на сделките от 2007 г.

Миналата година бе белязана от няколко сделки, основно от компании от медийния и технологичния сектор. Дружества като Amazon и Omnicom сключиха договор за наем на отлични офис места в Лондон, а в последно време се забелязва и възстановяване на търсенето на площи от компании от банковия и финансовия сектор. В момента на технологичните компании се падат около 28% от общите обеми отдадени под наем офиси. На финансовия сектор се падат 22 на сто от сделките, като най-големите бяха на M&G, Mizuho и ING.

Секторът на услугите също процъфтява, като обемът на отдадените под наем офиси се е увеличил със 78% на годишна база, а сделките са били за над 111 хил. кв. м площи.

Вече ясно се вижда възстановяването на лондонския пазар на имоти, който набира скорост, както и подобрените бизнес очаквания се разпростират във всички сектори, обяснява Анди Тейлър, директор на офиса на Cushman & Wakefield в Уест Енд. Тези различни източници на приходи от наем предполагат един по-устойчив и стабилен пазар за наемане на офиси като се очаква тази тенденция да се продължи и през 2015 г., пояснява експертът.

През изминалата година има сключени предварителни договори за наемане на офиси с обща площ около 278 хил. кв. м, като това е най-големият обем от сделки от началото на новия век досега. Тази тенденция води и до още по-голям недостиг на качествени площи за отдаване под наем, особено когато наемателите имат по-високи изисквания.
Ниските нива на спекулативното строителство в централната част на Лондон ще доведат до допълнително потискане на предлагането през 2015 г. и то ще остане изключително ниско.

Високите нива на търсене, които видяхме през 2014 г., изолираха пазара от всяко значително увеличение на нивата на предлагане, обясняват анализаторите. В същото време завършените проекти в лондонското Сити ще бъдат на най-ниските си нива от осем години насам и заради това се очаква сериозен недостиг в предлагането на офис площи. Така много наематели ще бъдат принудени да направят компромис или да подпишат предварителен договор за наем. Този дисбаланс се очаква да доведе до рязко покачване на наемите в следващите 12 месеца, прогнозира Тейлър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още