IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се спука ли балонът на бразилския пазар на имоти през 2012 г.?

Бразилците постепенно биват изтласквани от жилищния пазар и единствено спукване на балона може да ги върне обратно "в играта"

17:22 | 10.01.12 г. 1
<p>
	Изглед към Рио де Жанейро. <em>Снимка: pandrcutts. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Изглед към Рио де Жанейро. Снимка: pandrcutts. Лиценз: Creative Commons

Бразилия затвърди репутацията си на дестинация за инвестиции в недвижими имоти, на която си струва да се обърне внимание. Това е страна с огромен недостиг на жилища, добре капитализирана банкова система и солидни икономически фундаменти, пише онлайн изданието Global Property Guide. 

Независимо от това на фона на продължаващата глобална икономическа несигурност, изглежда че нито един пазар на имоти не е застрахован от сътресения. Особено през последната година цените в Бразилия достигнаха нива, на които дори и най-оптимистичните наблюдатели гледат с известна доза безпокойство.

В Сао Пауло например, според данни на агенцията за недвижими имоти Lello, цените на старото строителство в най-предпочитаните райони са нараснали със 75% за последните две години. Индексът Fipe-ZAP пък неотдавна показа, че цените в Рио де Жанейро и Ресифи са се повишили съответно с 34,9% и 30,7% само за 2011 г.

Докато т.нар. "независими пазарни експерти" твърдо отстояват тезата, че балонът на имотния пазар в Бразилия няма да се спука (позовавайки се на фактори като безпрецедентните нива на търсенето в страната, подтиквани от ненаситения кредитен пазар), един по-близък поглед на ситуацията разкрива картина, която не е толкова розова, пише изданието.

Представянето на водещите строителни фирми на фондовия пазар е ярко доказателство, че пазарът не се движи в синхрон с реалността. Четвъртата по големина строителна компания в страната Gafisa преживя криза, след като Сам Зел от Equity International продаде дела си през май 2010 г. Книжата й незабавно се сринаха с близо 65% и компанията загуби половината от пазарната си стойност през 2011 г. Gafisa не бе единствената - акциите на Rossi паднаха с почти 45%, на Brookfield  - с над 40%, а на Cyrela и на MRV - с по над 30%.

Последна актуализация: 01:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Aleksandur
преди 12 години
Ще се спука ли балонът на бразилския пазар на имоти през 2012 г.? Бразилците постепенно биват изтласквани от жилищния пазар и единствено .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още