IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата икономика спъва пазара на жилищни имоти в Португалия

Спадовете на цените продължават да се дължат основно на заниженото търсене

18:29 | 25.10.11 г.
Слабата икономика спъва пазара на жилищни имоти в Португалия

Слабата икономика и липсата на кредитиране продължават да подтискат пазара на жилищни имоти в Португалия, сочи септемврийското изследване за жилищния пазар на RICS/Ci, цитирано от онлайн изданието PropertyWire.

Индексът на активността в национален мащаб бележи леко подобрение от -33 до -27 пункта, но индексът на доверието през миналия месец се е понижил от -59 до -65 пункта, което е най-ниското му равнище от май, показва документът, изготвен от британския Кралски институт на лицензираните оценители на имоти (RICS) и Confidencial Imobiliario (CI).

На национално равнище последните данни сочат, че спадовете на цените продължават да се дължат основно на заниженото търсене. В действителност в момента предлагането не е проблем, тъй като през тази година новото строителство бележи значителен спад.

От общата тенденция обаче има няколко изключения. Едно от тях е Алгарве, където е регистриран рязък скок на заявленията за ново строителство. Положението там не е толкова негативно, както в Лисабон и Порто.

"Двуцифрената безработица води до спад на интереса от страна на евентуални купувачи", твърди главният икономист на RICS Джош Милър. "Свръхпредлагането, за разлика от Ирландия и Испания, не е проблем. Официалната статистика не показва данни за свръхстроителство преди икономическата криза, а заявленията за ново строителство от началото на годината намаляват. В резултат на това, щом икономиката започне да се възстановява, на Португалия няма да й се наложи да се справя с проблеми, свързани със запаси от жилища, подобно на други държави", допълва той.

Според говорителя на CI Рикардо Гимараес участниците в анкетата продължават да посочват икономическата криза и затруднения достъп до кредитиране като основните фактори, пречещи на активността да се засили. "Те започват да забелязват и увеличение на търговете на принудително иззети жилища от банките, което оказва допълнителен отрицателен натиск върху цените", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още