IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният екоминистър започва активен диалог с гражданите и екоорганизациите

Общественият диалог по отношение на използването на природата в България е сбъркан, смята Юлиян Попов

13:40 | 16.03.13 г. 5
<p>
	Юлиян Попов. <em>Снимка: МОСВ</em></p>

Юлиян Попов. Снимка: МОСВ

Активен диалог с гражданските и екологичните организации и с местните власти планира да започне министърът на околната среда и водите в служебното правителство Юлиян Попов.

Той съобщи в предаването “Седмицата” на Дарик радио, че скоро ще събере представителите на неправителствените организации и на местната власт в Банско, за да се поведе дискусия за разширяването на ски зоната над Банско.

Министър Попов обясни, че в момента трябва да се вземе решение за проучване, на базата на което да се реши дали да има строителство. “Няма да подпиша утре, но едно от първите неща, които ще направя, е да се подготви подробна документация на казуса, която да се обсъди на обществен съвет, на който да се привлекат различните страни по казуса”, коментира той.

Според него общественият диалог по отношение на използването на природата в България е сбъркан и дори изобщо липсва. “От една страна има икономически интереси, от друга виждаме сърдити и гневни хора, които проявяват напълно легитимен гняв, а от трета страна са екоорганизациите, които имат някакви крайни виждания. Тези три точки искам да се съберат и да се проведе нормален дебат. И трите страни имат общ интерес”, посочи Юлиян Попов.

По думите на екоминистъра всички сме свидетели в какъв грозен курорт се разви Банско. Той трябваше да се развие по друг начин. Проблемът е дали един курорт в България може икономически да издържи развитие на стабилна среда, което е скъпо удоволствие. В Швейцария се строи много, но това екологично строителство е скъпо. Трябва да се запитаме възможно ли е да се строи по такъв начин и тази инвестиция да се върне”, коментира той.

Юлиян Попов допълни, че ако няма съгласие в обществото за развитието на ски зоната над Банско, той ще остави взимането на решение за строителството на втори лифт на следващото правителство, което ще има сериозен политически мандат.

“Натура 2000 искам да я видя като икономически актив на България, а не като забранена територия”, заключи той, като подчерта, че не може да се говори за налагането на мораториум върху строителство в защитени зони. “Въпросът е какво ще бъде това строителство и по какъв начин то се съотнася с конкретния хабитат или въздейства върху околната среда. Трябва да се търси устойчивия начин за използване на тези зони”, каза той.

Попов подчерта, че в европейските държави основната инфраструктура, включително и туристическата, преди тези страни да възприемат принципите на европейската екологична мрежа. В България се случва обратното – налага ни се да градим инфраструктура, но след като голяма част от страната ни попада в защитени зони, което създава голямо натоварване.

По думите на Юлиян Попов приоритетите на служебното правителство следва да бъдат запазването на стабилността на институциите, за да продължи работата на държавата, и съдействие за подготовката на честни избори. Конкретно за ресорното му министерство той посочи, че ще работи за “отварянето” му към обществеността и повече комуникация и диалогичност.

Попов съобщи също така, че е Евдокия Манева ще запази поста си на зам.-министър в ековедомството, а втори зам.-министър ще бъде Малина Крумова, която оглавява управляващия орган на оперативната програма “Околна среда”. Бойко Малинов, директор превантивна дейност в министерството, пък ще оглави всички експертни съвети, които досега се оглавяваха от Манева, както и бъдещия обществен съвет, и ще докладва лично на министъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Да не забравя и шистовия газ, готви се голяма агитка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
melon
преди 11 години
Онази *** Караджова се държеше, като министър по съсипването на околната среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още