IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственик на молове в България планира продажбата на активи

GTC, която оперира още в Румъния, Хърватия, Унгария и Сърбия, обаче засега няма намерения да се разделя с моловете си у нас

11:42 | 21.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Едно от най-новите попълнения в портфейла на компанията е мол Галерия Бургас. <em>Снимка: GTC</em></p>

Едно от най-новите попълнения в портфейла на компанията е мол Галерия Бургас. Снимка: GTC

Globe Trade Center (GTC), собственик на няколко мола в България, обяви, че смята да продава активи на по-неатрактивните пазари, на които присъства, за да финансира новите си инвестиции, предаде Ройтерс.

Компанията е собственик на моловете Галерия Стара Загора, Галерия Русе, Галерия Варна и Галерия Бургас, който беше открит наскоро. Тя също така оперира в Румъния, Хърватия, Унгария и Сърбия.

„Времената са тежки, много тежки и ние се подготвяме за трудната ситуация, която вероятно ще се задържи през следващите една-две години“, коментира председателят на борда на директорите на GTC Алан Ицкович.

Компанията в момента преговаря за продажбата на няколко проекта. Плановете й са да набере 180 млн. евро до края на 2014 г. и да съсредоточи бизнес активността си в Полша.

От GTC съобщиха за Investor.bg, че компанията засега не възнамерява да продава активите си в България, но не уточниха кои са проектите, с които смятат да се разделят.

Активите на GTC се оценяват на малко над 2 млрд. евро. През последното тримесечие на миналата година компанията отписа около 300 млн. евро от стойността на портфейла си заради кризата в Европа, която се отрази тежко на пазарите на имоти в Източна и Югоизточна Европа. Това доведе до оставката на дългогодишния председател на борда на директорите на компанията Ели Алрой.

Освен това компанията беше принудена да пусне нова емисия права, със средствата от които обяви, че планира да намали дълга си и ще повиши ликвидността си.

GTC разочарова пазарите през миналата седмица, като обяви нетна загуба в размер на над 14 млн. евро за второто тримесечие. Влошените финансови резултати на компанията се дължат отново на обезценки на активи, този път главно в Румъния, която в момента се тресе не само от икономическата, но и от политическа криза.

Анализатори очакваха GTC да отчете печалба в периода април-юни, след като през първите три месеца на годината финансовите резултати на компанията показаха признаци на стабилизация.

Компанията обяви, че през второто тримесечие приходите от наеми са нараснали със само 3% спрямо първото, но са намалели с 5 на сто на годишна база и с 2% за полугодието спрямо първата половина на миналата година.

За цялото полугодие средното ниво на заетост в сградите на компанията е останало без промяна на 89%, като се очаква нивото на заетост да се увеличи до края на годината заради подписани нови договори за наем на офис и търговски площи.

Компанията подчертава, че заради гратисни периоди не е успяла да събере част от наемите си, но очаква ръст на приходите от наеми до края на годината.

Приходите от жилищните имоти на GTC са 5 млн. евро за второто тримесечие и 10 млн. евро за цялото полугодие

„Последните месеци бяха много важни за компанията. Приспособихме стратегията си към настоящата пазарна среда, подготвихме и план с конкретни цели, които трябва да бъдат изпълнени“, посочва Алан Ицкович.

През първата половина на годината компанията е подписала предварително споразумение с Allianz Real Estate Group за продажбата на Platinium Business Park във Варшава, Полша. Компанията освен това планира изграждането на нови два мола в полската столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още