IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Т-Market с 15% спад на оборота до 54 млн. лв. за полугодието

Въпреки спада Максима България ЕООД планира разширяване на веригата магазини у нас

12:37 | 03.08.10 г.
Собственикът на Т-Market с 15% спад на оборота до 54 млн. лв. за полугодието

Оборотът на Максима България ЕООД, която притежава българската верига супермаркети „Т-Market”, е намалял с 14,8% на годишна база до 54,138 млн. лева без ДДС през първата половина на 2010 г., съобщиха от дружеството. 

За второто тримесечие на годината дружеството отчита спад на oборотa за трето поредно тримесечие.

„Финансовите резултати са повлияни от икономическата рецесия в страната, която започна за сектора през втората половина на 2009 г. Въпреки трудните моменти компанията продължава процеса на развитие и планира експанзия в страната. Ние смятаме, че сега е правилният момент за действие“, коментира генералният директор на Максима България ЕООД Вигинтас Шапокас.

Като част от дългосрочната си стратегия за развитие дружеството ще поеме контрол над някои от супермаркетите „Калея“ в София до края на 2010 г.

На 16 юли Максима България ЕООД се обърна към Комисията за защита на конкуренцията с уведомление за поемане на контрол на до 7 от магазините „Калея”. При одобрение от страна на регулаторния орган Максима България ЕООД ще заеме около 2% от пазарния дял от търговията на дребно в България, като стане шестата по големина търговска верига в сектора в страната, посочват от компанията.

“Придобиването на допълнителни супермаркети е поредната стъпка към осъществяване на краткосрочните стратегически планове на компанията. В най-близко бъдеще планираме опериране с до 50 супермаркета“, казва Вигинтас Шапокас.

Към момента дружеството притежава 30 магазина под името „Т-Market“ в страната – в София, Пловдив, Асеновград, Велико Търново, Сливен, Враца, Лом, Монтана, Перник, Костенец и Самоков. В компанията работят повече от 985 служители.

Mаксима България ЕООД е собственост на базираната в Литва Maxima Grupe, UAB. Групата отчита спад на оборота за първата половина на 2010 г. с 11,1% до 1,993 млрд. лева без ДДС. Спадът обаче се забавя - през първото тримесечие на 2010 е бил 12,5% на годишна база, а през второто – 9,8%.

Maxima Grupe развива дейност в областта на търговията на дребно в Балтийските страни и България. Притежава 428 търговски обекта - Maxima X, Maxima XX, Maxima XXX, T-Market и Ermitažas, като има 216 магазина в Литва, 129 – в Латвия, 53 – в Естония и 30 – в България. Служителите на компаниите в групата наброяват общо около 25 500 за гореспоменатите държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още