Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

София остава сред столиците в ЦИЕ с най-много свободни офиси и проекти в строеж

Стабилизиране на наемите може да се очаква след завършване на започнатите сгради и привличането на нови наематели, което зависи от навлизането на свежи инвестиции в икономиката

София остава сред столиците в ЦИЕ с най-много свободни офиси и проекти в строеж

Снимка: sxc.hu

Столиците с най-високи нива на свободни офис площи в района на Централна и Източна Европа през първата половина на 2011 г. са Белград (27%), София (26%) и Будапеща (25%), показва проучване на международната консултантска компания Colliers International.

Същевременно София запазва стабилни нива на възвръщаемост (9%), идентични с тези в Загреб и Белград, но по-високи от тези в Букурещ и Будапеща (7,75%).

Наемите на офиси клас А на повечето пазари в Европа, Средния Изток и Африка (ЕМЕА) отчитат стабилизиране на нивата през първото полугодие, сочи още проучването. Повечето пазари в Западна и Централна Европа, Скандинавските страни, Прибалтийските републики и Русия регистрират запазване или увеличение на наемните нива.

Най-съществен е ръстът на наемите в Москва (11% спрямо второто полугодие на 2010 г.), Санкт Петербург (10%) и Западен Лондон (10%). Пазарите, които отчитат спад, са Атина (-7%), Дубай (-8%) и София (-8%), като при първия основната причина е слабото търсене, а при останалите два – увеличеното предлагане на офис площи. 

„София остава столицата с най-изгодни за наемателите наеми в Европа. Същевременно градът задържа едни от най-високите нива на проекти в строеж, което ще продължи да оказва допълнителен натиск върху наемните нива. Тази тенденция ще засегне основно проектите с непривлекателно местоположение, без ясна концепция и наличие на други сериозни недостатъци”, казва Антон Славчев, мениджър Офис площи в Colliers International.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Природни рецепти за комфорт, ефективност и дълготрайност