IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София първа в ЦИЕ по планирани офиси като дял от наличните

Обемът на офис проектите в процес на развитие в българската столица в момента е над една четвърт от този на общите налични площи

13:13 | 03.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
София първа в ЦИЕ по планирани офиси като дял от наличните

София се нарежда на първо място сред пазарите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по отношение на обема от офис проекти в процес на развитие, изчислени като дял от наличните площи, сочи доклад на CB Richard Ellis, Inc. (CBRE).

Този дял в момента е около 27% в сравнение с около 23% в Букурещ, който се нарежда на второ място по този показател в региона.

За сравнение, делът на проектите в процес на развитие в Загреб и Будапеща е около 2-3% от общия обем от налични площи.

Белград е пазарът с най-висок процент незаети площи в ЦИЕ – около 28%.

През първото полугодие на 2010 г. инвентарът от модерни офис площи в София се увеличи с 1,3 млн. кв. м. Специално през второто тримесечие на пазара бе предложен най-големият тримесечен обем в историята.

Тази информация се потвърждава и от друга консултантска компания – Forton, според чиито данни близо 103 хил. кв. м са излезли на пазара в столицата през второто тримесечие на годината.

Според CBRE общият обем от офиси в процес на развитие в София постепенно се понижава, вследствие на забавянето на строителната активност.

Въпреки че нивото на незаетост в централните части се понижава, общият дял в столицата се повишава и в момента е 19,3%. Нетното усвояване на офисите през полугодието отчете леко подобрение, въпреки че все още търсенето е далеч по-ниско от предлагането.

Наемите на първокласните офис площи са се понижили с 2% през тримесечието в сравнение с първите три месеца на 2010 г. и са достигнали средно 14,5 евро на кв. м на месец.

Това е най-големият спад в региона, в който повечето от пазари отчитат стабилизация за периода. Загреб е единственият друг пазар, който отчита понижение от 1%. Общо за ЦИЕ наемите са се покачили средно с 5% за второто тримесечие.

София води и по отношение на спад на годишна база. Към края на юни наемите в столицата са били с 15% по-ниски в сравнение със същия период на миналата година.

Според анализ на Colliers International, наемните нива са отбелязвали спад от 25% от началото на 2008 г. досега.

Информация на GVA Sollers Solutions сочи, че за последните шест месеца са били замразени офис проекти с обща площ от 243 хил. кв. м.

От Forton International смятат, че за усвояването на новите проекти в столицата ще са необходими поне две години.

От консултантската компания „Елта Консулт“ пък отчитат, че активността в сегмента започва бавно да се повишава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още