IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на строителната продукция през февруари е бил 10% след 4% за януари

Месечното и годишното намаление в сектора е съизмеримо с пониженията, регистрирани в ЕС като цяло, отчита Евростат

13:13 | 18.04.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Спадът на строителната продукция през февруари е бил 10% след 4% за януари

Строителната продукция в България е намаляла през февруари с 10% на годишна база, показват данните на Евростат.

Месечният спад на строителната продукция у нас е бил 3,6% през втория месец на годината, сочи още европейската статистика.

Понижението на строителната продукция у нас е съизмеримо със спадовете в сектора в целия Европейски съюз (ЕС) през февруари. Във всички държави от еврообщността е отчетено средно месечно намаление на строителната продукция от 3,7%, а годишното е 9,4%.

За страните от европейската валутна общност месечният спад на строителната продукция през февруари е бил 7,1%, а годишният – 12,9%.

От Евростат са ревизирали данните за строителната продукция в България през януари. Месечният спад в строителния сектор е бил по-дълбок от очакваното, като строителната продукция се е свила с 4% за месеца, а не с 1,9 на сто, както беше обявено предварително.

Годишният ръст на строителната продукция обаче е бил малко по-силен от предварително обявеното – 1,2% вместо 0,2%.

През февруари на месечна база строителната продукция е намаляла в 12 държави от ЕС, увеличила се е в две и е останала без промяна в Швеция, като за останалите държави Евростат не разполага с данни.

Най-голям месечен спад на строителната продукция през февруари е отчетен в Германия (-17,1%), Словения (-10,3%), Италия (-9,9%) и Словения (-7,2%), а ръст е регистриран във Великобритания (5,7%) и Румъния (1,7%).

На годишна база през февруари най-голям спад на строителната продукция е отчетен в Словения (-27,5%), Италия (-23%) и Германия (-21,4%), а ръст е регистриран само в Полша (13,4%), Румъния (5,2%) и Швеция (3,6%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
Какво друго да се очаква от политиката на партията ГРБО за България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още