IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средна цена на жилище в Манхатън: 840 хил. долара

Големите бонуси на брокерите и банкерите на Wall Street са оживили продажбите на големи и луксозни апартаменти в Манхатън в края на 2010

16:21 | 04.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Средна цена на жилище в Манхатън: 840 хил. долара

Цените на жилищата в Манхатън, който е най-скъпият сред големите пазари на недвижими имоти в САЩ, изглежда са заседнали на едно ниво в края на миналата година, което обаче е сравнително високо, пише CNNMoney.

Четири от най-големите брокери на недвижими имоти в Ню Йорк са обявили днес, че цените на имотите в този административен район на Ню Йорк са останали почти без промяна през четвъртото тримесечие на 2010 г.

Средната цена на апартамент в Манхатън пада с 5,6% до 840 хил. долара в сравнение с 890 хил. долара за третото тримесечие, по данни на агенцията за недвижими имоти Brown Harris Stevens and Halstead.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2009 обаче жилищата са поскъпнали с 5 на сто.

Спадът в ценовите нива спрямо третото тримесечие е бил очакван, по думите на експерти на водещата компания за оценка на недвижими имоти в Ню Йорк Miller Samuel. Ефектът се дължи на сезонни фактори и не отразява низходяща тенденция на пазара, допълват те.

Две от агенциите за недвижими имоти коментират, че продажбите са били по-равномерно разпределени в различните пазарни сегменти в сравнение с края на 2009 година.

Преди година заради данъчните кредити, отпускани от щатското правителство на купувачите на първо жилище, най-търсени са били студиата и малките едностайни апартаменти.

В края на 2010 обаче е имало и значителни продажби на големи и луксозни жилища, много от които са купени от инвестиционни банкери и брокери на Wall Street, чието възнаграждение остава много високо, коментират още от компаниите за недвижими имоти.

Според експерти бонусите в брой, изплащани на Wall Street през тази година, също ще бъдат високи - от порядъка на около 20 млрд. долара, което ще засили продажбите на имоти в Манхатън.

Именно трудностите при отпускането на ипотечни кредити за такива големи суми е сред причините за по-слабата активност на този пазар.

Манхатън обаче разчита на няколко предимства, които ще помогнат на пазара да остане стабилен и през следващите година или две. От една страна, броят на принудително отнетите имоти е много нисък поради факта, че много от апартаментите в Манхатън са част от кооперации, които са притежавани от компания, в която обитателите на кооперацията държат акции.

Освен това липсата на възможност за ново строителство в Манхатън ще държи цените там високи, както и по-доброто състояние на пазара на труда в Ню Йорк, където безработицата е под средното равнище за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още