IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средновековни замъци в Ирландия се продават с 50% отстъпка

Местни брокери отчитат силен интерес от страна на американски купувачи

10:15 | 27.09.11 г.
<p>
	Замъкът Глогън в Банагър. <em>Снимка: Premier Properties Ireland</em></p>

Замъкът Глогън в Банагър. Снимка: Premier Properties Ireland

Благодарение на дълговата криза в Европа ваканционните жилища в най-силно засегнатите страни като Испания, Италия, Гърция и Португалия се продават с големи отстъпки, според неотдавнашна статия на Wall Street Journal. Американците, които търсят сделката на живота си при старомодните къщи обаче, трябва вместо към тези държави да се насочат към Ирландия, където според експерти сривът в имотния сектор е най-голям, пише Smart Money.

Някои замъци в Ирландия в момента се продават на цени с 50% под пика през 2006 г., твърди Джил Онийл, говорител на компанията за търгове Sherry Fitzgerald в Дъблин. Освен това някои от тези имоти са освободени от определени данъци, стига да бъдат отворени за посетители за известен брой дни всяка година.

"Някои от тези замъци имат истории, свързани с обезглавявания, убийства, драматични случки и прелюбодейство", твърди Хелън Касиди, собственик на компанията Premier Properties в графство Голуей. "Имаме голям интерес от страна на американци", допълва тя.

Сред примерите за подобни сгради са замъкът Глогън в Банагър, графство Офали, който се предлага за 2,4 млн. долара, или с 50% под първоначалната цена. Постройката от 14. век е един от най-старите обитаеми замъци в Ирландия. Тя разполага със седем спални и стаи за гости на три етажа в двор от 250 дка.

Замъкът Браклун в Клонфърт, графство Голуей, пък е от 16. век и е реставриран. Представлява кула на четири етажа върху четири декара с изглед към поток и ливади наоколо. Продава се за 409 хил. долара.

Замъкът Джеймстаун Корт в Мълинар, графство Уестмийт, пък се продава за 3,8 млн. долара - с цели 63% под цената от пика през 2006 г. Той разполага със седем спални и е построен през 1720 г. в горски парк с площ 250 дка. Неотдавна е реставриран напълно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още