IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община се отказа от повишаване в цените за синя зона

Предвижда се обаче ограничаване на времето за паркиране - в синя зона до два часа, а в зелена - до четири часа

18:06 | 18.03.11 г.
Столична община се отказа от повишаване в цените за синя зона

Столична община ще предложи да се запази цената за ползване на синя зона за паркиране. Нови зони за паркиране ще има, но цената в синята и в зелената ще бъде 1 лев за час престой, съобщават от общината.

Обхватът на сега действащата зона за платено паркиране няма да бъде променян. Синята зона, която действа и в момента ще бъде разделена на две – синя и зелена.

Предвижда се ограничаване на времето за паркиране - в синя зона до два часа, а в зелена - до четири часа. С тези мерки се цели намаляване на трафика с около 25 процента.
   
„Основната цел, която сме си поставили, е изтласкване на паркирането от идеалния център към периферията. Тази цел остава непроменена. Ще въведем по-строг ред в паркирането, за да осигурим по-спокойно и улеснено придвижване. Но промяната в цените на горивата променя и границите на социалната поносимост. Затова общината ще предложи на СОС да не увеличаваме цената за паркиране и за репатриране”, коментира заместник- кметът Любомир Христов.
   
Предвидена е и възможността извън границите на зелената зона да могат да се обособяват зони с режим на контролирано безплатно паркиране, или т.нар. жълта зона. Тя ще бъде по отделни улици, булеварди или площади в близост до търговски или бизнес центрове, пазари, молове, училища, болници, където има проблеми с паркирането и оплаквания от граждани. Тези зони ще са безплатни, но режимът за паркиране и контролът ще са идентични с тези в платените зони.

Живеещите по постоянен адрес в платените зони ще могат да паркират автомобилите си в максимална близост до своя дом на преференциални цени. Правото на платено паркиране по постоянен адрес ще се удостоверява с винетен стикер, залепен на предното стъкло на автомобила. Издаването и контролирането на тези винетки ще се извършва от Центъра за градска мобилност.

Цените за платените зони, както и преференциалните такси ще бъдат определени с решение на Столичен общински съвет след въвеждане на новите зони за паркиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още