IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителната продукция в България през януари с годишен ръст от 0,2%

Спадът в строителството през декември не е бил толкова дълбок, колкото се смяташе, показват данни на Евростат

12:48 | 19.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Строителната продукция в България през януари с годишен ръст от 0,2%

През януари България не попадна в класацията на държавите от Европейския съюз с най-голям спад на строителната продукция, показват данни на Евростат.

Според европейската статистическа служба в началото на годината строителната продукция у нас е отбелязала годишен ръст от 0,2%, макар че на месечна база през първия месец на годината е регистрирано понижение на строителната продукция от 1,9%.

Коригирани са и данните за годишния спад на строителната продукция в България през декември 2011 г. Актуализираните данни показват, че намалението е било значително по-слабо – 4,9%, а не първоначално обявените 11,1 на сто.

По-дълбок обаче е бил спадът на строителната продукция у нас през ноември – 11,5 процента вместо 10,2 на сто.
Средно за държавите от еврозоната строителната продукция през януари е регистрирала годишен спад от 1,4%, а за всички държави-членки в Европейския съюз – 1%.

През декември миналата година обаче строителният сектор като цяло в еврозоната и целия европейски съюз (ЕС) се е представил по-добре, отколкото се смяташе.

Строителната продукция в държавите от валутната общност тогава е отбелязала годишен ръст от 9,8%, а не първоначално обявените 7,8%. Строителната продукция в ЕС пък е нараснала с 8,4%, вместо с първоначално обявените 7,4 на сто.

През януари спрямо декември 2011 г. обаче строителната продукция в еврозоната и ЕС на месечна база намалява със съответно 0,8% и 4,1%.

Най-голям месечен спад на строителната продукция през януари е отчетен в Чехия (-20,1%), Великобритания (-13,8%) и Италия (-7,8%), а най-голям ръст – в Словения (17,4%), Германия (4,3%) и Португалия (2,5%).

Месечният ръст на строителството през януари се е движил основно от инженерното строителство, докато при строителството на сгради от Евростат наблюдават задълбочаване на спада и в еврозоната, и в ЕС.

На годишна база през януари най-сериозно намаление на строителната продукция е регистрирано в Словения (-19,7%), следвана от Португалия (-11,9%) и Испания (-11,5%), а най-голямо повишение – в Полша (34,2%), Румъния (14,9%) и Швеция (7,3%).

Данните на Евростат показват, че на годишна база спадовете при гражданското строителство се забавят. Намаление е отчетено и при гражданското и инженерно строителство, но то остава с водеща роля за развитието и ръстовете в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още