IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният надзор откри 903 нарушения на ЗУТ в детски градини и училища

Констатирани са също 216 нарушения на санитарно-хигиенните норми и 690 на нормите за пожарна безопасност

13:01 | 18.03.14 г.
Строителният надзор откри 903 нарушения на ЗУТ в детски градини и училища

При проверки на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) в детски градини и училища са констатирани 903 нарушения на Закона за устройството на територията, 216 - на санитарно-хигиенните норми и 690 на нормите за пожарна безопасност. Това съобщи на пресконференция началникът на ДНСК Николай Христов, цитиран от БТА.

От 7 до 28 февруари са били проверени държавни и общински детски градини и училища в страната в изпълнение на разпореждане на министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов.

Инспектирани са 3606 обекта, построени преди повече от десет години. От тях 1833 са училища, 1757 детски градини и 16 общежития, центрове за деца и учебни работилници и други.

Проверките на ДНСК са били съвместно с експерти от регионалните здрави инспекции и областните Дирекции "Пожарна безопасност".

Христов съобщи, че ще се проверят и частни детски градини и училища.

Проверките са били за видими изменения в конструкциите на сградите и в носещите конструктивни елементи, дали се спазват правилата за пожарна безопасност след ремонти и дали има утвърдени план схеми за евакуация. 

Най-често констатираните повреди са били свързани с пукнатини по стените и плочите, пропадания и провисвания на козирки или плочи и течове, заради нарушена хидроизолация на покривите. В някои случаи не са били предоставени документи за извършени преустройства и строителни книжа.

За всички случаи, когато са нарушени изисквания на ЗУТ, са изпратени писма до кметове с искане да предприемат действия по закона. Кметовете по закон имат задължения да предприемат действия, свързани с опасните за обитаване сгради. Те издават заповед за отстраняване на тези нередности и ако се налага, затварят опасните сгради или ограничават достъпа до тях.

Кметовете са задължени в срок между 14 дни и един месец срок да уведомят ДНСК за предприети действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още