IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният сектор в Европа продължава да буксува

Строителната продукция в ЕС и еврозоната се е свила през септември, както на месечна, така и на годишна база

12:31 | 19.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Строителният сектор в Европа продължава да буксува

С 1,4% се е свила строителната продукция в еврозоната през септември спрямо август, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Средният месечен спад в строителството във всички държави от Европейския съюз (ЕС) е бил 1,8 на сто, сочи още европейската статистика.

На годишна база е измерено понижение на строителната продукция в еврозоната от 2,6%, а в ЕС – от 5,8%.

В България месечният спад на строителната продукция през септември е бил 1,1%, а годишният спад се изчислява на 2,8 на сто. През третото тримесечие е измерено понижение спрямо второто от 0,1%.

Португалия е държавата от ЕС, в която е измерен най-голям месечен и годишен спад на строителната продукция от съответно 13,4% и 18,2%.

Второто място в негативната класация е за Италия, където месечното понижение на строителната продукция през септември е било 8%, а годишното – 17,8%.

Сред държавите от ЕС, където е измерен най-голям месечен спад в строителството, се нареждат още Румъния (-4%) и Великобритания (-3%). Сред страните с най-голямо годишно понижение се нареждат Полша (-16,7%), Словакия (-14,9%) и Великобритания (-13,1%).

На месечна база през септември най-голямо повишение на строителната продукция е регистрирано в Словения (17,1%), следвана от Германия (2,7%) и Швеция (1%). На годишна база най-големи ръстове са регистрирани в Швеция (4,5%) и Германия (4%).

Като цяло в ЕС сградното строителство натежава най-много за лошото представяне на строителния сектор като цяло, посочват от Евростат. Наблюдава се съвсем слабо оживление при гражданското и инфраструктурното строителство, което обаче все още не може да издърпа сектора от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още