IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството в ЕС ускорява спада си през май

България е на трето място по спад на строителната продукция през май на годишна база с отчетено намаление от 16,5% в сектора

13:26 | 19.07.11 г.
Строителството в ЕС ускорява спада си през май

Европейската статистическа служба отчете намаление на продукцията в строителния сектор в еврозоната от 1,1% през май спрямо април, сочат изчисления на база сезонно изгладени данни. За сравнение, през април продукцията в строителния сектор в 17-те държави от европейската валутна общност се повиши с 1,2% на месечна база, посочват от Евростат.

През май строителната продукция в целия Европейски съюз се е свила с 0,9 на сто на месечна база. Спадът й се е ускорил, тъй като през април беше регистрирано намаление от 0,5 на сто спрямо март.

В сравнение с месец май 2010 г. строителната продукция в еврозоната се е свила с 1,9 процента, а в цялата общност – с 1%, сочат още данните на Евростат.

На месечна база през май строителната продукция е намаляла най-много в Словения (-9,8%), Холандия (-2,3%) и Словакия (-1,3%). Най-големи повишения на продукцията в строителния сектор през май спрямо април са регистрирани в Унгария (6,5%), Полша (3,7%) и Румъния (2,9%).

Строителството на сгради в еврозоната е намаляло с 0,7% през май, а в целия ЕС – с 1,3%. При гражданското строителство са отчетени понижения от съответно 1,2% и 0,2%, след като в предходния месец април Евростат регистрира ръстове.

На годишна база през май строителната продукция е намаляла най-много в Словения (-30,1%), Испания (-17,3%) и България (-16,5%). Най-големи увеличения са отчетени в Полша (24,7%), Швеция (11,2%) и Германия (8%).

През май т. г. спрямо май 2010 г. сградното строителство в еврозоната се е свило с 3%, а във всички държави-членки на ЕС – с 2,5%. За сравнение, през април бяха отчетени спадове от съответно 2 и 1,4 на сто.

Гражданското строителство обаче продължава да отбелязва ръстове. В еврозоната за месец май на годишна база е регистрирано увеличение от 1,6% при ръст от 1,5%, отчетен през април. В ЕС е регистрирано повишение от 4,4% през май при 3,1% през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още