IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството в Европа остава под натиск

През юни спадът на строителната продукция в ЕС и еврозоната се е забавил, но остава сериозен

14:56 | 20.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Строителството в Европа остава под натиск

Строителният сектор в Европа остава под силен натиск, макар и да се отчита леко забавяне в темпа на спад на строителната продукция за юни, показват данните на Евростат.

Европейската статистическа служба отчита, че през юни на годишна база строителната продукция средно за държавите от еврозоната се е свила с 2,8%, а не с 8,1%, колкото беше спадът през май.

За целия Европейски съюз (ЕС) е отчетено намаление на строителната продукция от 5,8% през юни спрямо същия месец на миналата година, докато през май беше регистриран спад от 6,7%.

За месеца е отчетено понижение на строителната продукция в еврозоната с 0,5% спрямо май, а в ЕС – с 1,7 на сто.

В България месечното намаление на строителната продукция е 1,8 на сто, а годишното – 3,4%.

През юни спрямо май сградното строителство се е свило с 0,1% в еврозоната и с 1,4% в Европейския съюз, а инженерното – със съответно 0,7% и 2,2%.

Най-голямо месечно понижение на строителната продукция през юни е отчетено в Румъния (-10%), Великобритания (-4,7%), Полша (-2,4%) и Германия (-2%), а най-голямо месечно повишение – в Словения (6,8%), Испания (1,3%), Швеция (1,1%) и Франция (0,7%).

На годишна база през юни сградното строителство в еврозоната регистрира спад от 3,2%, а в целия ЕС – с 5,6%. При инженерното строителство е регистрирано понижение от съответно 3,8% и 9,3%.

През юни на годишна база най-голям спад на строителната продукция е отчетен в Португалия (-18,9%), Великобритания (-15,5%), Унгария (-11,1%) и Словакия (-11%), а най-голям ръст – в Швеция (+4,6%) и Германия (+3%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още