IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството в Европейския съюз се оживи през юли

Съживяването в сектора не важи за България, която е втора по годишен спад на строителната продукция

15:08 | 19.09.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Строителството в Европейския съюз се оживи през юли. Сезонно изгладените данни на европейската статистическа служба Евростат показват, че строителната продукция е нараснала с 1,3% на месечна база в еврозоната и с 0,3% - в цялата общност. На годишна база е отчетен растеж от съответно 1,2% и 0,2%.

Коригирана леко нагоре е и статистиката за юни. Предварителните данни показаха спад на строителната продукция от 1,8% в еврозоната и 1,3% - в целия ЕС, докато коригираните показват спад от 1,3% за държавите от валутния съюз и 1,1% - средно за 27-те държави-членки.

България е втора по годишен спад на строителната продукция през юли с 13,3 на сто, показват още данните на Евростат. Изпреварва ни само Словения с отчетено намаление от 26,6%, а ни следват Португалия и Швеция с по над 10 на сто спад.

Изчисления на Investor.bg на база данни на Националния статистически институт (НСИ) показаха, че за трите години до юли 2011 г. спадът на строителната продукция достига близо 40 на сто. За 12-те месеца до края на юли националната статистика отчете спад от 13,2%, като при гражданското/инженерното строителство той достига 19,4%, а в сградното строителство – 7,9%. На месечна база спадът на строителната продукция у нас през юли е малко под процент.

Най-сериозни годишни ръстове на строителната продукция през юни са отчетени в Полша (17,4%), Румъния (14,4%), Испания (12,5%) и Германия (5,4%).

На годишна база през юли строителството на сгради в еврозоната е отбелязало ръст от близо процент, но спад от 0,7 на сто за цялата общност, на фона на спадовете от съответно 12,2% и 9%, отчетени през юни.

Годишният растеж на гражданското строителство в еврозоната през юли е 0,6%, а в ЕС – 2,6%, докато през юни бяха отчетени спадове от съответно 6,7% и 2,3%.

През юли в сравнение с юни най-голям спад в строителната продукция е регистриран във Великобритания (-4,3%), Швеция (-3,1%), Португалия (-2,8%) и Чехия (-1,6%), а най-голям ръст – в Словения (10,3%), Румъния (3,3%) и Полша (1,2%).

Строителството на сгради в еврозоната през юли отбелязва месечен ръст от 0,6%, но в ЕС е регистриран минимален спад. За сравнение, през юни строителството на сгради в еврозоната и в ЕС отчете спад от съответно 0,6% и 1%.

Гражданското строителство в еврозоната отбелязва месечен ръст от 4,1% през юли, след като през юни регистрира спад от 3,2 на сто. За ЕС е отчетен месечен растеж от 2% през юли при спад от 2% през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още