IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството в еврозоната се сви за трети пореден месец

През ноември строителната продукция на страните, приели еврото, се е понижила с 0,6% на месечна и с 1,7% на годишна база

15:32 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Строителството в еврозоната се сви за трети пореден месец

Строителството в еврозоната се свива за трети пореден месец – знак, че възстановяването на държавите, приели еврото, далеч не се е усетило от всички сектори на икономиката.

През ноември строителната продукция на все още 17-членния евро блок (бел. ред. - Латвия се присъединява на 1 януари 2014 г.) се е понижила с 0,6% на месечна и с 1,7% на годишна база. Секторът отчете спад както през септември, така и през октомври. Данните на европейската статистическа служба Евростат показват още, че понижението е било по-голямо през третото тримесечие, отколкото през второто.

За същия месец строителството сред 28-те страни членки на Европейския съюз пък намалява с 1,1% на месечна и с 1,6% на годишна база.

Докато през ноември са се увеличили инженерните проекти, строителството на жилищни и търговски сгради е отслабнало. Строителството изостава в Германия и Италия, но се покачва в Испания и Франция, показват още данните.

Най-голям годишен спад Евростат отчита в Португалия (-13%), Италия (-10,8%), България (-9,1%) и Чехия (-8,3 на сто). Най-сериозен ръст бележи строителството в Словения (30,7%), Унгария (18,9 на сто) и Швеция (5,9%). 

Представянето на строителния бранш контрастира с другите сектори на икономиката, които записаха по-добри резултати през ноември. Индустриалното производство нарасна с най-бързото си темпо от май 2010 г. насам. 

Продажбите на дребно се ускориха, а търговският излишък на еврозоната нарасна. Като цяло публикуваните през ноември макроикономически данни вещаят експанзия в икономиката.

Въпреки това спадът в строителния сектор предполага, че инвестиционната активност тепърва ще се съживява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още