Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Световната банка предупреждава за тенденция за „заграбване на земя“

Терминът "заграбване на земя" придоби известност след опит през 2008 г. на южнокорейската корпорация Daewoo да сложи ръка на голямо парче земя в Мадагаскар на много ниска цена

Инвеститори взимат на прицел страни със слабо законодателство и изкупуват на безценица земеделска земя, след което не изпълняват обещания за инвестиции и разкриване на работни места, се казва в проектодоклад на Световната банка, цитиран от Financial Times.

„Инвеститорският интерес е фокусиран върху страни със слабо управление“, се казва в проектодоклада. Въпреки че сделките обещават работни места и инфраструктура, „инвеститорите не си правят труда да следват инвестиционните си планове и в някои случаи нанасят сериозна вреда върху ресурсите и земята“.

При това „цената на изкупуваната земя е ниска“, което прави спекулациите основен мотив за сделките. „Плащанията за земеделска земя често дори изобщо не се извършват... като големите инвеститори плащат по-ниски данъци от дребните собственици или не плащат данъци въобще.“

Докладът, озаглавен „Глобалната треска за земя: Може ли да донесе устойчиви и справедливи ползи?“ (The Global Land Rush: Can it yield sustainable and equitable benefits), представлява най-сериозното изследване на феномена, придобил известност през последните години като „заграбване на земеделска земя“, при който правителства инвестират в земя в чужди страни, за да гарантират сигурността на хранителните си запаси или инвеститори, повечето от които местни, изкупуват земеделска земя.

Терминът "заграбване на земя" придоби известност след опит през 2008 г. на южнокорейската корпорация Daewoo да сложи ръка на голямо парче земя в Мадагаскар на много ниска цена и с мъгливи обещания за инвестиции. Сделката доведе до военен преврат в африканската страна.

Проектодокладът е предоставен на Financial Times от неназован източник.

Документът посочва и няколко успешни придобивания на земя, главно в Южна Америка, а също и в Танзания, но като цяло обрисува мрачна картина на експлоатация, предупреждавайки, че инвеститорите или нямат нужния опит да обработват земя, или по-скоро имат интерес в спекулативни печалби, отколкото да използват земята за земеделска продукция.

„Рядко, ако не и никога“ се полагат усилия за свързване на инвестициите в земя с „по-широката стратегия за развитие на съответната страна“.

„Често срещани са и конфликти за правото на ползване на земята, а консултациите с местното население са на много ниско ниво“. В някои случаи на инвеститори е предлагана земя, която съвпада с използваната от местното население земеделска земя, се казва в документа.

Данните за сделките със земеделска земя са спорадични, но световната банка посочва в проектодоклада си, че според официални данни за няколко страни, между 2004 г. и 2009 г. са извършени трансфери на огромни площи – 3,9 млн. хектара в Судан, 2,6 млн. хектара в Мозамбик, 1,5 млн. хектара в Либерия, 1,2 млн. хектара в Етиопия и 1 млн. хектара в Камбоджа. Търсенето на земя не се очаква да отслабне поради по-високите цени или засиленото търсене на суровини, прогнозира банката.

Още по темата: Новини

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 8 години
Няма профилна снимка
Е при нас в България ЕРПтата не направиха ли същото? Трафопостовете на ЧЕЗ не владеят ли земята? Ами построиките? А инвестиции? Никакви, нали. Вкараните пари са тези от печалбите от продажба на енергия т.е. парите смъкнати пак от наш гръб. Това инвестиции ли се казва?
А само ЕРПтата ли са?
Отговорите си ги дайте сами. :)
0
 
2
 
1
преди 8 години
То в Америка как е било едно време - отиваш и си харесваш едно парче
Какво да говорим за другите места ....

Още от Новини
За шест месеца Столична община е издала разрешения за строеж за 10 млн. лева