IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът в Страсбург отхвърли жалбата на Сакскобургготски за двореца Кричим

По останалите две жалби съдът даде срок на българската държава до 13 септември да предостави възраженията си

12:43 | 12.04.18 г. 4
<p>
	Дворецът &quot;Врана&quot;.<em> Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Дворецът "Врана". Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Еропейският съд по правата на човека в Страсбург реши днес да даде срок на правителството до 13 септември тази година да представи възраженията си или да потърси споразумение със Симеон Сакскобургготски по две от трите жалби, свързани с върнатите му и впоследствие отново отнети имоти.

Съдът счита, че не може въз основа на преписката по делото да определи допустимостта и основателността на жалбите, подадени от Сакскобургготски и неговата сестра по отношение на решението на парламента от 2009 г., невъзможността им да оспорят това решение и решенията на националните съдилища относно комплекс "Сарагьол" и "Ситняково".

Съдът в Страсбург е разгледал две от трите жалби, подадени от Симеон Сакскобургготски и петима членове на царското семейство. Едната жалба е за наложения през 2009 г. от парламента мораториум върху царските имоти и забрана на семейството да се разпорежда с тях. Втората жалба е заради влезли в сила съдебни решения, според които реституцията на ловните хижи “Ситняково” и “Саръгьол” е незаконна.

Според съда в Страсбург третата жалба, която е за връщане на собствеността върху двореца „Кричим“, е неоснователна, тъй като по казуса има окончателно решение на българския съд. 

В съобщението на ЕСПЧ се посочва, че становището не засяга конкретно спора за имотите по същество, а само това дали жалбите на Симеон Сакскобургготски и другите членове на фамилията, са основателни. Поради тази причина досега не е искано мнението на българската държава, но вече е отправено запитване, като окончателно решение ще има след като се получи и становището от българската държава.

Съдът отхвърля жалбите на членовете на царското семейство, които претендират, че решенията на българския съд нарушават Европейската конвенция. Според становището, царската фамилия не разполага с данни, които показват, че са притежавали, използвали спорните имоти или са претърпели някакви загуби от наложения през 2009 г. мораториум. Решението за отхвърляне на жалбите е окончателно.

Малко хронология

През 2008 г. Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза поискаха реституирането на 7 имота, като се позоваха на решение на Конституционния съд, с което през 1998 г. беше обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници.

Дворецът "Кричим" е един от 17-те царски имота, национализирани през 1947 г. На Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок бяха възстановени шест от тях - дворците "Врана", "Царска Бистрица" и "Ситняково", както и две планински хижи в Рила и 16 хил. дка гора.

Първата жалба в съда в Страсбург е от 2010 г., заради наложеният от парламента мораториум върху царските имоти и забрана на семейството да се разпорежда с тях. Следващите две жалби от 2015 и 2017 г. са заради влезли в сила съдебни решения, според които реституцията на ловните хижи “Ситняково” и “Саръгьол” е незаконна.

През 2013 г. Симеон Сакскобурготски загуби окончателно делото срещу държавата, с което искаше да си върне двореца „Кричим“. Върховният касационен съд (ВКС) отказва да преразгледа решението си от 2012 година, според което Сакскобурготски и сестра му не са собственици на двореца, построен с пари на интендантството в началото на миналия век.

За дворците “Врана” и “Царска Бистрица“ все още се водят дела съответно в Софийския градски и във Върховния касационен съд. Делото за за двореца “Врана” е насрочено за 8 май.

В Софийския окръжен съд „отлежава“ и трето дело за 16,5 хил. декара гори в Рила. Ловната хижа „Саръгьол“ беше възстановена на Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, заедно с дворците "Царска Бистрица" и "Ситняково". През 2011 г. държавата заведе искове срещу царските наследници, за да си върне имотите, които им бяха възстановени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
Lucifer
преди 6 години
Единственото добро нещо което са сътворили *** е че са очистили монархията от БГ! Най-голямата и груба грешка на демократите е че върнаха тоя ненаситен айдук дето ни оправи за 800 дни!!! Бивш монарх да си плюе на сурата и да стане премиер на република, само за да се налапа, като веднага изсече горите и обсеби като частни имотите на бившата монархия, които сега естествено са републикански!!! Няма по-алчен, гнусен и продажен български политик, тоя е върхът....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Тази гаддна мижиттурка още ли продължава с глупостите и с профукването на пари на комар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
ABBA
преди 6 години
От врътката само с държавния дълг (долар-евро) спечелиха около 1 500 000 000.Или от Ситито са им дали комисионна като на хора от 3-тия свят? Или 4-тия!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
Jorkata
преди 6 години
Тоя *** още ли продължава да хленчи за тия имоти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още