IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните компани спасяват офис пазара в Сан Фрациско

След рекордните съкращения на заеманите площи от банки пазарът се възстановява благодарение на софтуерни компании и социални мрежи

18:04 | 05.03.11 г.
<p>Сгради в Сан Франциско. <i>Снимка: www.sxc.hu</i></p>

Сгради в Сан Франциско. Снимка: www.sxc.hu

Офис пазарът в Сан Франциско се възстановява след рекордните съкращения на заеманите площи от банки, подкрепен от технологични компании, сред които Twitter Inc. и Salesforce.com Inc., които може да наемат общо до 7 млн. кв. фута (над 650 хил. кв. метра) тази година, пише Bloomberg.

Интернет и софтуерни компании и социални мрежи може да помогнат на Сан Франциско да достигне миналогодишния обем отдадени площи под наем от 7,5 млн. кв. м (697 хил. кв. м) - най-много от 2000 г., посочват от консултантската компания Jones Lang LaSalle Inc.

В града се намират централите на сайта за микроблогове Twitter, който има 175 млн. потребители, и на разработчика на софтуер Salesforce, като двете компании търсят да наемат общо 400 хил. кв. фута (над 37 хил. кв. м) нови площи тази година.

Нивото на незаетост в Сан Франциско се очаква да се понижи по-силно от всеки друг град в САЩ през 2011 г., като падне до 14,8% от 15,6%, според Reis Inc.

Финансирането на стойност 1,5 млрд. долара за Facebook Inc., организирано от Goldman Sachs Group Inc., и новият фонд на JPMorgan Chase & Co. на стойност 1,1 млрд. долара разкриват доверието в технологичните компани и са сигнал, че в града ще бъдат наети още площи, казва Колин Дайър, изпълнителен директор на Jones Lang LaSalle.

„Сан Франциско излезе от спада на наемите и цените на активите по-бързо от всеки друг американски град с изключение на Вашингтон”, посочва Дайър. „Интересът на Уол Стрийт към социалните медии и фондовете на Goldman Sachs и JPMorgan само правят технологичната общност по-влиятелна.”

Заетостта се е увеличила с 600 хил. кв. фута (близо 56 хил. кв. м) през четвъртото тримесечие, два пъти повече от обема през предходните три месеца, отчитат от консултантската компания Cassidy Turley/BT Commercial.

Местните власти в Сан Франциско са предложили данъчни облекчения на Twitter и други компании, които се преместят в район в близост до общината. „Смятаме, че направихме много добро предложение на Twitter да остане в Сан Франциско и очакваме решение скоро”, посочват от общината.

И докато големите компании пълнят големите сгради, стартиращи фирми от цялата страна също се стичат към Сан Франциско, за да бъдат близо до случващото се в бранша. Те търсят офиси в района, който беше дом на дотком бума в средата на 90-те години на миналия век, казва Шелби Кларк, създател на RelayRides Inc.

Експанзията не се ограничава само до офис наеми. През ноември миналата година Salesforce плати 278 млн. долара за 14 акра (5,7 хектара) земя в района на Сан Франциско, където планира да построи своя база.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още