IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токио и Москва с най-високи наеми за чужденците

За да живеят в японската столица, чужденците е трябвало да плащат миналата година средно по 4352 долара на месец за апартамент с две спални

18:17 | 17.02.11 г.
Токио и Москва с най-високи наеми за чужденците

Чужденците, които живеят в Токио, плащат най-висок наем в световен мащаб заради поскъпналата йена, сочи годишното проучване на консултантската компания в сферата на човешките ресурси ECA International, цитирано от AFP.

За да живеят в японската столица, чужденците е трябвало да плащат миналата година средно по 4352 долара на месец за апартамент с две спални, сочи проучването.

На второ място е Москва, където наемите са били средно 3500 долара месечно, а на трето – Хонконг с 2830 долара.

По-силната йена, която достигна 15-годишен връх спрямо щатския долар през ноември миналата година, е допринесла за това Токио да е начело на списъка.

„Валутните движения могат да имат силно влияние върху разходите на компаниите, които изпращат служители в чужбина“, коментира Лий Куейн, регионален директор на ECA Asia, базиран в Хонконг.

„Токио е пример за това.“

Наемите в Москва паднаха с 25% през 2009 г., когато много чуждестранни служители напуснаха града заради глобалната финансова криза, но сега те се завръщат в руската столица, поради което наемите са нараснали със 17% през миналата година, сочи проучването.

Хонконг, от своя страна, се изкачва с шест позиции в класацията, която подрежда над 120 големи града от цял свят, след като наемите там са се повишили с 22% през годината, докато Лондон и Сингапур заемат четвъртото и петото място съответно.

Каракас, Абу Даби, Богота, Сан Франциско и Женева допълват челната десетка.

В Азия като цяло наемите на апартаменти с две спални са се повишили с около 7% през миналата година на фона на спад от 1% в глобален мащаб.

Наемите в Шанхай и Пекин, на 24-то и 25-то място в световен мащаб, също са нараснали през миналата година след спада през 2009, докато южният индустриален град Шънджън се нарежда на 114-то място и е най-евтиният голям град в Китай.

Наемите в пристанищния град Карачи в Пакистан са били най-ниските за чужденците, като апартамент с две спални там е струвал средно 256 долара на месец, около 17 пъти по-малко от Токио.

Докладът се фокусира върху квартали и типове имоти, обикновено предпочитани от чужденци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още