IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансформацията на офиси в жилища в Лондон - печеливша опция за собствениците

Търсенето на офиси и луксозни жилища в британската столица расте

14:22 | 11.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Трансформацията на офиси в жилища в Лондон - печеливша опция за собствениците

Все повече собственици на имоти в Мейфеър и Сейнт Джеймс, два от най-скъпите квартали в Лондон, са изправени пред интересен избор - дали да ги задържат и да продължат да прибират от хедж фондовете едни от най-високите наеми от три години насам, или да ги продадат на чужденците, които се конкурират за луксозни жилища в центъра на британската столица, пише Bloomberg.

Масово офиси в двата квартала се преустройват в жилища, които след това се продават на заможни чуждестранни купувачи на цени от около 21 хил. паунда/кв. м заради засиленото търсене на луксозни имоти в британската столица.

Недостигът на финансиране за ново строителство и ограниченията за строеж на високи проекти пък допълнително затягат предлагането и в сегмента на бизнес имотите, и при жилищата.

Лондон, където са съсредоточени водещите хедж фондове и фирми за управление на частен капитал в Европа, привлича наематели, готови да плащат колосални суми за престижни офиси, за да са близо до клиентите си. В същото време цените на луксозните жилища в британската столица са нараснали с 37% за последните пет години, сочат данни на Knight Frank LLP.

Площта на незаетите луксозни офиси в Мейфеър и Сейнт Джеймс е рекордно ниска и през последните близо три години се държи на равнище от 3,4%. Нетните ефективни наеми, които включват остъпки от страна на наемодателите, са се увеличили до 870 паунда/кв. м за първокласните площи, според изчисления на Jones Lang LaSalle Inc. Това е най-високото им ниво от първото тримесечие на 2009 г. насам.

Мейфеър и Сейнт Джеймс са оформят като офис квартали след Втората световна война, когато бомбардировките разрушават по-голямата част от финансовия център на Лондон. Те са на второ място по цени на първокласните офиси в света за миналата година в класация на Knight Frank след Хонконг.

Наемите на най-добрите офиси в двата квартала достигнаха рекордното равнище от 1150 паунда/кв. м през първата половина на 2008 г. Само за две години до юни 2010 г. те паднаха до 630 паунда/кв. м заради кредитната криза. Оттогава те тръгнаха нагоре и вече са нараснали с 37%.

Офисите носят по-високи доходи от наем въпреки опасенията на хедж фондовете, че Гърция може да излезе от еврозоната и отслабването на световната икономика.

Колкото и доходоносни да са те обаче, нарастват и печалбите от продажба на имоти на фона на чуждестранните капитали, които се наливат в луксозни жилища в британската столица.

За четирите години до 2011 г. чужденци са сключили около 60% от всички сделки с жилища в най-скъпите квартали в Лондон, сочат данни на компанията Development Securities Plc.

Преустройството на офиси в жилища е отнело около 51 хил. кв. м или 3,5% от офис запасите в Мейфеър и Сейнт Джеймс за десетте години до 2010 г., според изчисления на H2SO Property Consultants.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още