IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовата инспекция е затворила десетки строителни площадки заради нарушения

Въпреки инструкциите много компании не обезопасяват обектите, сочат летните проверки по строежите

12:16 | 30.09.11 г.
Трудовата инспекция е затворила десетки строителни площадки заради нарушения

Над 6 хиляди нарушения на трудовото законодателство са установили експерти от Главната инспекция по труда при направените проверки в над хиляда строителни компании за периода от юни до август 2011 г. съобщиха от ведомството.

Поради сериозни пропуски и неспазване на инструкциите за безопасност са спрени  от експлоатация 75 площадки, машини и съоръжения и са отстранени 5 работещи, които не са притежавали необходимата правоспособност за извършваната работа

Проверките доказват, че продължават нарушенията, свързани с обезопасяването на строителните обекти, независимо от налаганите принудителни административни мерки.

Длъжностните лица по строежите не упражняват ефективен контрол по използването на колективните и лични предпазни средства. Проблем остава осигуряването на безопасността на работещите строители, които работят сами за своя сметка, а възложители са граждани (при извършване на довършителни работи, топлоизолации, разрушаване на сгради и др.).

Инспекторите са отчели и известен напредък в някои обекти, където работодателите са осигурили нови и обезопасени строителни скелета. Ограничен бил и достъпът и до електропроводимите части от случайни неквалифицирани лица. Осигуряват се също безопасни източници на светлина за изпълнение на временни строителни дейности, се посочва в доклада на инспекторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още