IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умерен оптимизъм сред инвеститорите в офис имоти у нас

Едва 20% от наеманите офис площи се дължат на нови наематели спрямо 80% релокации, смята Владислав Кайзеров

16:54 | 23.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Умерен оптимизъм сред инвеститорите в офис имоти у нас

Инвеститорите и предприемачите в сегмента на офис имотите у нас изразиха „умерен оптимизъм“ относно пазара през 2012 г. и в средносрочен план, като някои от тях планират и нови инвестиции. Това бе общото мнение на участниците в дискусията „По-умни градове за по-умни работни места. Публичните и частните проекти, които подобряват условията за живот и бизнес“, част от конференцията за имоти BalRec.

Като цяло инвеститорите и представителите на консултантските компании смятат, че тази година ще бъде сравнима с предходната като активност от страна на крайните ползватели на сградите.

По думите на Атанас Гаров, изпълнителен директор, Colliers International, по отношение на инвеститорите обаче, 2012 г. ще бъде по-слаба от предходната, когато бяха сключени редица сделки за покупката на бизнес имоти у нас.

Той обясни, че през 2011 г. са били усвоени голяма част от капиталите, привлечени за инвестиции в България и тази година ще започне нов процес по набиране на средства.

„Голяма част от страните в Централна и Източна Европа са извън фокуса на големите институционални инвеститори, затова не можем да очакваме чудеса“, каза той.

Владислав Кайзеров, мениджър "Офис площи", Forton International, каза, че в момента има сравнително висока активност от страна на наемателите на офиси. Въпреки това той смята, че все още по-голямата част от сделките с офис площи се сключват от съществуващи наематели, които се преместват в нови площи. Едва около 20% от тях се дължат на компании, наемащи нови площи, смята той.

Кайзеров каза, че офис пазарът се характеризира с известно забавяне, поради което  през следващите шест до девет месеца може би се очаква забавяне.

„Пазарът се движи още от новините и от това, което се случваше макрикономически преди година, когато имаше ръст на износа“, каза той, като добави, че през последните месеци в макроикономически план се наблюдава известно забавяне.

Мира Карабиберова, мениджър недвижими имоти, "Ерсте груп Иморент България" ЕООД, каза, че компанията в момента отдава своята офис сграда ТАО (Todor Alexandrov Offices) в центъра на София. Тя посочи, че компанията й разполага и с други проекти с необходимите разрешителни документи за започване на строеж, но тяхната реализация ще става с по-бавни темпове и когато пазарните условия се подобрят.

Тодор Кавръков, мениджър Отдаване под наем, търговски център "Европа", също потвърди за „лек умерен оптимизъм“, подкрепен от „добрия процент на запълняемост“ в търговски център "Европа", който ще даде на компанията кураж и за следващата нова инвестиция в близо бъдеще.

Никола Игнатов, мениджър в Sofia Airport Center, който се реализира от Tishman International, каза, че неговата компания вече е направила своята инвестиция след като наскоро е придобила дела в проекта от GE.

„За Tishman International инвестиционният процес в страната не е приключил, никога не сме спирали да разглеждаме потенциални сделки, гледаме оптимистично напред, надяваме се, че това няма да е единствената ни сделка”, каза той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още