IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Урбанист: Изграждането на градовете ще зависи от инфраструктурата

В следващите години празните офис пространства могат да бъдат трансформирани в жилища, посочи Нурхан Реджеб, съосновател на студио place.make

12:10 | 16.11.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Трябва да преосмислим начина по-който планираме градовете си и навиците си как ползваме пространството в града. Това съветва урбанистът Нурхан Реджеб, съосновател на студио place.make, в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него съвместното съжителство е изправено пред предизвикателство, защото разкрива социалното неравенство – жилищата на богатите са в парковете и градините, след като строителните предприемачи се насочват към тях.

„Ситуацията с коронавируса ни показа колко големи са социалните неравенства в градовете и преодоляването им ще бъде едно от най-големите предизвикателства в бъдеще“, смята Нурхан Реджеб.

По думите му COVID-19 ще доведе и до преосмисляне на строителния продукт. „Жилището се превърна и в работно място, а за това трябва повече пространство. Очевидна е нуждата от по-големи жилища“, прогнозира експертът.

Той е на мнение, че градовете имат бъдеще въпреки тенденцията хората да се заселват около тях. То е в тяхната компактност и ползването на по-малко ресурси, като най-големите предизвикателства пред тях са изграждането на инфраструктура.

„Пазарът на офис площи е един от най-пострадалите в резултат на пандемията. За първи път от много време в София се наблюдава увеличение на процента свободни площи. И в следващите години тези офис пространства ще трябва да се преосмислят – в какво могат да бъдат трансформирани“, смята урбанистът.

Той информира, че в много държави вече се дискутира бъдещето на офис сградите.

„Част от тези сгради са подходящи за data центрове, други могат да бъдат трансформирани в жилища", посочи той. „COVID-19 ще ни накара да преосмислим и навиците си за това как ползваме градското пространство. Пандемията ни показа колко важни са местата, които не са застроени. Парковете, градините и отворените пространства трябва да бъдат максимално близо до местата, в които обитаваме“, допълни Реджеб.

Той е на мнение, че Париж е добър пример за такава симбиоза.

„Там кметът Ан Идалго прилага концепцията за „15-минутния град“ – в близост до всеки квартал, на пешеходно разстояние, да се създадат основните елементи на социалната инфраструктура (детски градини, училища), както и паркове и градини. Това намалява замърсяването и създава много по-компактна среда“, отбеляза Нурхан Реджеб.

Той информира, че Милано беше един от най-засегнатите градове от COVID-19, но местната управа реагира бързо и трансформира част от улиците във велосипедни алеи, въпреки критиките на шофьорите. Урбанистът обясни, че дори когато случаите на болни от коронавирус намаляват, ръководството на града продължава с тази политика.

По-ниски или по-високи ще станат градовете в резултат на COVID-19? Колко ще струва желанието на хората за обитаване на крайградски и извънградски къщи? Как новите технологии ще променят градовете? Има ли град в света, който е устойчив на коронавирусната пандемия? Накъде се насочват инвестициите на строителните предприемачи в София? Накъде ще се развива столицата и ще се появят ли първите жилищни кули?

Отговорите на тези въпроси може да намерите, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още