IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Установиха 22 опасни сгради във Враца, половината от тях са на една улица

Ако отново собствениците откажат да направят ремонт, общината ще го извърши, като финансирането ще бъде уредено чрез учредяване на ипотека върху имотите в нейна полза

15:14 | 30.08.10 г. 1
Установиха 22 опасни сгради във Враца, половината от тях са на една улица

Само на улица „Христо Ботев“ във Враца са установени 11 сгради, които трябва незабавно да бъдат ремонтирани от собствениците, защото са с неподдържани или рушащи се фасади и покриви, съобщи кметът на общината Костадин Шахов, цитиран от БТА.

Той припомни, че преди два месеца общинска комисия започна проверки в града за опасни сгради. Ако отново собствениците откажат да направят ремонт, общината ще го извърши, като финансирането ще бъде уредено чрез учредяване на ипотека върху имотите в нейна полза.

Досега комисията е установила 22 сгради с неподдържани или рушащи се фасади и покриви. Половината са на улица „Христо Ботев“, която преминава през централната градска част и на нея се намират едни от най-старите къщи във Враца.

Такава е т. нар. Скачокова къща, която е паметник на архитектурата. Нейният балкон падна преди месеци, а инцидентът по случайност се размина без пострадали. Фасадата на къщата продължава да се руши, като е направен само един навес под балкона, за да се осигури входът на магазина, намиращ се на партера.

Според Шахов проблемът е, че повечето стари къщи имат много наследници, които отдавна не живеят във Враца и не полагат грижи за имотите си. Общината няма много правомощия по закона за устройство на териториите, а разполага и с ограничен ресурс за ремонт на такива обекти, коментира той.

Шахов посочи, че се издирват собствениците на установените до момента опасни сгради, за да им се изпратят писма с искане за спешен ремонт и укрепване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dmk
преди 13 години
Интересното е, че в повечето случаи у нас законовата база е такава, че преписките увисват някъде в пространството и "заспиват" за неопределен период. Изпращането на писмо се счита за активирано от момента на получаването му, обаче ако никой не го получи Общината си чака до безкрайност, понеже няма как да накара собственика сам да дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още