IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В САЩ се оформят два пазара на имоти

Жилищният пазар в САЩ е страхотен... ако си богат, казват коментатори

15:16 | 29.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Луксозно имение в Абърдийн, Вашингтон. <em>Снимка: M&iuml;K. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Луксозно имение в Абърдийн, Вашингтон. Снимка: MïK. Лиценз: Creative Commons

Секторът на недвижимите имоти предложи още един признак, че средната класа в САЩ изчезва –  сегментът на луксозни имоти е в период на бум, докато останалата част от пазара е на дъното.

Жилищният пазар е страхотен... ако си богат! Започва да се усеща, сякаш има два пазара – един на богатите и международни купувачи и един за всички останали, пише USA Today.

От изданието цитират няколко причини за това разграничение. Продажбите на свръхлуксозни имения са се повишили с 25% на фона на останалата част от пазара, който претърпя спад от 30% в цените от техния връх през 2007 г.

На луксозния пазар могат да се намерят изключително изгодни сделки, пише Business Insider. Цените на имотите под 1 млн. долара се понижиха с над 1,5%, а тези на стойност от и над 1 млн. долара отчетоха ръст от 0,7% от февруари насам, сочи информация на Zillow. И за заможните купувачи с безупречно кредитно досие сега покупката на имот е по-лесна от когато и да било.

Търсенето също е в подкрепа на пазара на луксозни жилища. Възстановяването на Уол Стрийт доведе до ръст на пазара на имения в някои от най-престижните локации в САЩ, където броят на сделките се върна на нивата от 2007 г. Заради ИТ милионери и милиардери в Силициевата долина пък тази година там са продадени два пъти повече жилища с цена от и над 5 млн. долара в сравнение с миналата година.

Това направи пазара атрактивен и за международните купувачи, които тази година инвестираха в имоти в САЩ 82 млрд. долара. За сравнение, сделките им през 2009 г. бяха на стойност 66 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още