IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варненци пак излязоха на протест в защита на Морската градина

Днес се навършват три години, откакто варненци изпратиха първата си протестна декларация срещу застрояването на парка до премиера и главния прокурор

20:34 | 23.07.12 г. 4
<br />

С нов протест днес варненци отбелязаха третата годишнина, откакто започнаха битката за спасяването на Морската градина в града.

Точно преди три години е изпратена първата протестна декларация на жителите на морската ни столица до премиера Бойко Борисов и главния прокурор заради застрояването на Морската градина и крайбрежието пред нея.

Тази вечер граждани на Варна блокираха за около 20 минути кръстовището пред сградата на общината. Протестът им беше подкрепен и от група активисти, които демонстрираха с плакати пред Министерски съвет в София.

Гражданите на Варна настояват да се очертаят такива граници на Морската градина, че максимално да бъде защитен общественият интерес. Арх. Калина Павлова от “Зелените” предлага паркът да бъде компактна територия, която да е заключена между пътя за курорта “Златни пясъци”, морето, вълнолома и спирка “Почивка”.

Очертаната от нея територия не включва местностите “Горчивата чешма” и “Долна Трака”, които бяха включени в рамките на парка с приемането на новия общ устройствен план на града. Вилните зони са силно застроени и реално собствениците не могат да разполагат с имотите си.

Гражданите на Варна също така настояват да се забрани достъпа на моторни превозни средства в Морската градина, с изключение на безплатния достъп на автомобили до плажа по крайбрежната алея само в отсечката от “Почивка” до Втора буна.

Представителите на неправителствените организации, които организират протестите в защита на парка, предлагат също така достъпът на коли в Морската градина да се подложи на референдум и самите граждани да решат дали да има такъв и докъде да бъде.

Гражданите на Варна искат още незабавна ревизия и публичност на всички строежи в Морската градина, възстановяване на крайбрежния скат и залесяването му, както и съставяне на регистър със зелените площи. Варненци настояват и за среща с премиера Бойко Борисов.

Общият устройствен план на Варна беше приет в началото на юли, като общинарите приеха самият парк да не се застроява, но плановете не засегнаха проекта “Алея първа”, който предвижда мащабно строителство по крайбрежието по протежение на цялата Морска градина.

По-късно граждански организации сезираха Комисията за защита от дискриминация, че частни лица са плащали на проектантския екип да подготвят общия устройствен план на Варна, като върху определени територии е заложено мащабно застрояване без да са посочени мотивите за това.

Според областната управа във Варна чисто теоретично е невъзможно крайбрежната алея да бъде присъединена към Морската градина, каквото е основното искане на протестиращите, съобщи bTV.

Заместник-областният управител Славчо Славов обясни, че гражданските организации не веднъж са атакували проекта „Алея първа" в съда, но всичките им искове са отхвърлени или оставени без уважение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Това е съвсем съзнателно измислено абсурдно наказателно решение. Напълно преднамерено се залитна в другата крайност. От намаляване с 62% на площа на Морската градина, отидоха на увеличение на 130% на площа и, като съзнателно включиха територии, които отдавна са урбанизирани на 90%, и никога не са били част от Морската градина. Това се прави с цел максимално засягане на интересите на голяма група граждани, за да се противопоставят на протестиращите за спасяването на Морската градина. Стара тактика на власта - "Разделяй и владей". Гадове мръсни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
dddd
преди 11 години
Включването на местност "Горчивата чешма" и "Долна трака" в Морската градина е лишено от всякаква логика. Очевидно идеята беше да се противопостави една група граждани на друга и по този начин да се неутрализира справедливия гняв срещу планираните безобразия. Този град отчайващо се нуждае от промяна. Дано в скоро време успеем да я постигнем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Впрочем, по демократичен начин нищо не се постига - фалшифицирането на местните избори във Варна и посевместното купуване на гласове миналата година ме убедиха в това. Трябват протести, гьостерица, камъни и затваряне на движението! *** мутро-милиционерски кратуни от друго не разбират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Не, това не е поредната глупост на варненските ощинари. Това е съвсем съзнателно измислено наказателно решение. И е нагло до безкрай. Вземаме от обществеността собственост, за да задоволим апетитте на наши хора, а когато тя дръзне да протестира, вземаме пак от нея, уж за да възстановим справедливостта. На Общината във Варна и трябва гьостерица, хем голяма и неокастрена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още