IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания слага край на лесните ипотеки

Нови по-строги правила за ипотечното кредитиране ще започнат да действат от април 2014 г.

12:18 | 25.10.12 г.
Великобритания слага край на лесните ипотеки

Ерата на евтините и лесни заеми във Великобритания, по времето на която милиарди лири бяха отпуснати на купувачи на имоти с малко доказателства, че могат да погасяват заемите си, приключи, след като регулаторните органи на острова обявиха въвеждането нови, по-строги правила за ипотечно кредитиране, пише FT.

Финансовият регулатор на Острова публикува резултатите от тригодишно изследване на пазара на ипотеки, целящо да предотврати евентуално завръщане към практиката на рисково кредитиране.

Новите правила, които ще влязат в сила след 18 месеца, изискват от всички кандидати за ипотечни кредити до доказват доходите си и да отговарят на по-строги критерии за това дали могат да си ги позволят. Така се слага край на практиката кандидатите сами да декларират доходите си, която позволи на милиони британци да получат рискови заеми за покупка на жилище. 

Освен това се затягат и правилата за ипотечно кредитиране, което даваше възможност на кредитополучателите да теглят възможно най-много средства от банката в момент, в който цените на имотите непрекъснато вървяха нагоре.

Кредиторите вече ще трябва до оценяват доколко кандидатите могат да си позволят ипотеката, като вземат предвид както главницата, така и лихвата.

Въпреки че повечето от новите правила ще влязат в сила едва на 26 април 2014 г., една от мерките ще бъде въведена незабавно, за да се подпомогне все по-големият брой кредитополучатели, които не могат да сменят жилището си или да рефинансират ипотеката си поради затягащите се критерии и все по-ограниченото кредитиране. Според новото преходно правило кредиторите имат право да не вземат предвид по-строгите изисквания за съществуващи свои клиенти, които искат нова ипотека на същата или по-ниска стойност.

За да се възползват от тази възможност обаче клиентите трябва да са били редовни платци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още