Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Висши служители на Фед натискат за намеса на пазара на имоти

Според представители на американската централна банка властите трябва да подкрепят жилищния сектор, за да ускорят икономическото възстановяване

Представители на Федералния резерв на САЩ агресивно натискат за повече държавни стимули за пазара на имоти, съобщи Ройтерс.

Уилям Дъдли, председател на Федералния резерв на Ню Йорк, Ерик Розенгрен, председател на Федералния резерв на Бостън, и Елизабет Дюк, член на комисията за парична политика на Фед, заявиха, че възстановяването на крехкия жилищен сектор в Страната на неограничените възможности е възпрепятствано. Според тях властите трябва да се намесят, за да ускорят икономическото възстановяване като цяло.

Призивът за действие дойде дни след възобновения дебат за ролята на правителствените ипотечни агенции Fannie Mae и Freddie Mac и възможностите им да подобрят ситуацията на пазара на имоти в САЩ.

Изчисления на Фед показват, че от 2006 г. насам цените на имотите в САЩ са се понижили с 33%, което е довело до стопяването на богатството на американците с около 7 трлн. долара.

В момента приблизително 12 млн. собственици на жилища в САЩ дължат по ипотеките си повече, отколкото струват техните имоти.Уилям Дъдли каза в реч в Ню Джърси, че политиците трябва да обмислят допълнителни действия за стимулиране на жилищния пазар в страната, за да подпомогнат икономическото възстановяване.

Той дори очерта възможностите за действия, сред които е финансово подпомагане на безработни собственици на имоти.

Розенгрен пък призова Федералният резерв да изкупува повече ценни книжа, обезпечени с ипотеки. Той допълни, че възстановяването на пазара а труда в САЩ не е достатъчна подкрепа за икономиката.

В последните три години Фед изкупи правителствен дълг и ценни книжа, обезпечени с облигации, на стойност 2,3 трлн. долара като част от програмите си за икономически стимули. Освен това американската централна банка свали лихвите, които дава на банките за депозираните им пари, почти до нулата, за да предотврати “замразяването” на ликвидност.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от