IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вкъщи в лондонското Сити – все повече офиси стават луксозни апартаменти

Някои собственици ще бъдат принудени да дават площите безплатно, за да избегнат такси за празните сгради, смятат експерти

16:38 | 03.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Проект за луксозна сграда в Лондон. Визуализация: <em>Berkeley Group</em></p>

Проект за луксозна сграда в Лондон. Визуализация: Berkeley Group

Все повече хора ще се прибират вкъщи сред банките и застрахователните компании в Централен Лондон, тъй като свиващата се финансова индустрия и затруднената обстановка на наемния пазар кара наемодателите да превръщат офисите в луксозни апартаменти.

Строителни предприемачи като Axa Real Estate Investment Managers Ltd., Berkeley Group Holdings Plc (BKG) и Heron International Inc. също смятат да изградят жилища в сърцето на финансовата индустрия в Лондон, след като вече закупиха стари бизнес сгради в района, пише Bloomberg.

Антъни Дъган, директор Недвижими имоти в Deloitte LLP, обяснява, че някои от по-неатрактивните сгради и локации имат проблеми с осигуряването на наематели, което кара собствениците да търсят алтернативни приложения.

Търсенето на офис пространства в Лондон пострада, след като банките намалиха броя на работните места повече отколкото, където и да било другаде в Европа, миналата година.

Наемите в Ситито се очаква да се понижат с 4% тази година в сравнение с предишни прогнози за ръст от 6,1%, сочат данни на JPMorgan Chase & Co. Стойностите на имотите ще паднат със 7,2% през 2012 г.

Axa е една от компаниите, които търсят по-стари офис сгради или частично застроени индустриални райони на границата на финансовия район с цел изграждането на жилища.

Berkeley пък планува да реновира остаряла офис сграда в района на Ситито, преобразувайки я в 90 жилища. Heron изгражда жилищна сграда с 39 етажа, а Hammerson планира да построи 253 апартамента, също в центъра.

Заетостта във финансовия район на Лондон, известен като  „Квадратната миля“ се понижи с 8,5% миналата година и се очаква да остане под нивата на 1998 г. до 2014 г.

Тези фактори осигуряват на наемателите в Ситито позиция да искат по-добри условия по договорите от собствениците на по-стари и празни сгради.

Над 54% от офис площите в Ситито и в покрайнините на бизнес района са на повече от 15 години, което означава, че не могат вече да бъдат предлагани като първокласни.

Някои собственици може да предпочетат да отдават площите без наем, за да избегнат да плащат такси върху празните сгради, казва Майкъл Маркс, изпълнителен директор на Development Securities Plc.

Наред с това жилищните цени в Ситито са значително по-ниски в сравнение с тези в престижните лондонски квартали. Цените в Ситито се движат между 650  (ок.8400 евро на кв. м) и 1350 паунда на кв. фут в сравнение с 2007 паунда (35 хил. евро на кв. м) в най-скъпия район Найтсбридж.

Луксозните жилища в централен Лондон поскъпнаха за 14-и последователен месец през декември, което прави преобразуването в жилища по-атрактивно за собствениците на празни сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още