IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закриха организацията за достъпни жилища в Гърция заради икономии

Страната остава единствената в ЕС без орган, който да провежда социалната жилищна политика

12:34 | 23.03.12 г. 1
Закриха организацията за достъпни жилища в Гърция заради икономии

Гърците се сбогуваха със социалните жилища за домакинства с ниски и средни доходи. Като част от икономическите и фискални мерки парламентът в Атина закри Работническата жилищна организация (ОЕК), която членуваше в Европейската федерация на обществените, кооперативни и социални жилища (CECODHAS Housing Euorpe), съобщиха от федерацията.

Това беше единствената организация в страната, която осигуряваше достъпни жилища за служителите от частния и публичния сектор. Така Гърция остава единствената държава в Европа без орган, който да провежда социалната жилищна политика.

Вит Ваничек, председател на европейската федерация, коментира, че закриването на единствената организация, осигуряваща достъпни жилища в страната, ще допринесе за задълбочаването на драматичната ситуация, в която и без това са изпаднали десетки хиляди гърци.

Ваничек изрази и опасенията си, че ще се подкопае бъдещото възстановяване на Гърция.

Европейската федерация призова гръцкият социален министър Георгиос Кутруманис да намери алтернатива на закритата организация за достъпни жилища

Работническата жилищна организация подпомагаше гърците с по-ниски доходи да си купят собствено жилище, като осигуряваше безвъзмездни помощи и кредити, както и строителство и ремонти на преференциални цени.

Организацията освен това субсидираше наеми и работеше по програми за жилищно настаняване на уязвими социални групи. Тя бе финансирана от работниците и служителите от частния сектор в Гърция, от чиито заплати се удържаше по 1%. Работодателите внасяха по 0,75% от сумата за възнагрежденията всеки месец.

Жилищата, построени от организацията, се продаваха наполовина на пазарните цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
че то бедни гърци има ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още