IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо границата от 45 години е съществена за британския пазар на имоти?

Младите очакват ръст, другите - спад в цените на британските жилища

14:47 | 20.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо границата от 45 години е съществена за британския пазар на имоти?

Интересен феномен на пазара на имоти във Великобритания забелязват специалистите от Knight Frank. Нагласите относно бъдещето на пазара се различават коренно в зависимост от възрастта на потребителите.

Като цяло британските домакинства смятат, че стойността на имотите им се е понижила през юли, като делът на тези, които очакват тя да се повиши през следващите 12 месеца също се е понижил.

Любопитна тенденция, която данните, базирани на анкета сред 1500 домакинства, показват е, че потребителите под 45-годишна възраст очакват през следващите 12 месеца цените да се повишат, докато собствениците над тази възраст смятат, че те ще падат.

Това разединение в прогнозите е интересно, още повече ако се вземе предвид фактът, че тези над 45-годишна възраст притежават по-голямата част от жилищния фонд във Великобритания. В момента те са готови за последващ, макар и малък, спад в тяхното богатство.

От друга страна за собствениците по-млади от 45 години е най-вероятно да се сдобият с първи дом или да опитат да закупят по-голямо жилище. Тяхната нагласа е за ръст (отново малък) в цените, което би било неизгодно за тях, ако се купуват. Този тренд се забелязва и при тези, които живеят под наем, очакващи цените да се повишат през следващите 12 месеца. Това е показателно за трудностите, които изпитват те, за да закупят жилище.

Тази разлика във възприятието на ситуацията на пазара сред собствениците под и над 45-годишна възраст вероятно е отражение на това как икономическата обстановка засяга хората в различен период от техния живот, коментира Гроня Гилмор, директор Жилищни проучвания за Великобритания в Knight Frank.

„Обикновено по-възрастните собственици са тези, които притежават имота си или са изплатили значителна част от от своята ипотека. Тези домакинства изглежда се подготвят за ерозия в стойността на техните активи със спада на цените“, казва тя.

„От друга страна, по-младите семейства и лица са изправени пред неравната борба да се преместят в друг дом или да се сдобият с такъв, и ако цените се повишат, както те очакват, това би утежнило проблемите им. Изглежда, че всички възрастови групи са песимистични, че движението на цените на имотите ще е в тяхна полза.“

Наред с това очакванията за цените в Лондон отдавна не са свързани с тези в останалата част от страната, коментира Тим Мур, старши икономист в Markit.

Британските столичани са единствените, които смятат, че цените на жилищата им са се повишили през юли, а Лондон е единственият регион в страната, в който делът на тези, които очакват повишение в цената, се е увеличил в сравнение с предходното проучване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още