IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимните имоти във френските Алпи се готвят за силен сезон

Цените на имотите в зимните курорти в Европа са се повишили с 1,7% на годишна база за второто тримесечие

15:01 | 17.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Зимен ваканционен комплекс в югоизточна Франция. Визуализация: MGM</p>

Зимен ваканционен комплекс в югоизточна Франция. Визуализация: MGM

До първия сняг на френските Алпи остават няколко месеца и предприемачите и брокерите вече отчитат ръст в търсенето, продажбите и цените на имотите в зимните курорти, пише PropertyWire.

За разлика от много от международните пазари на имоти, цените във френските Алпи не само че са стабилни, но дори растат на много от локациите. Това е отражение на стабилното търсене от страна на семейства и млади професионалисти, които искат втори дом в някой от топ ски курортите, много от които са целогодишни туристически дестинации.

От британският офис на предприемаческата компания MGM French Properties, специализирана в развитието на ски курорти, казват, че покупките от страна на британци за първите девет месеца на годината са достигнали тези за цялата 2010 г.

„Не само скиорите проявяват силен интерес“, коментира Ричард Дийнс, мениджър Продажби за Лондон в компанията.

Той добавя, че расте броят и на инвеститорите, които залагат на имотите пред останалите класове активи.

След две трудни години купувачите се завръщат и цените отчитат повишение, докато играчите на пазара в много страни определят тази година като една от най-лошите в историята на сектора, добавя той.

Наблюдателите на френския пазар на ваканционни имоти винаги са наблюдавали отблизо ситуацията в Шамони, на която обикновено се гледа като на добър индикатор за целия регион.

Новините от Шамони говорят добре за идващия сезон, казва Дийнс.

Средната цена на имотите на MGM във френските Алпи се е повишила до 470 хил. евро от 390 хил. евро година по-рано и продължава да расте.

От консултантската компания Knight Frank също отчитат силна активност по строеж и реновиране в най-известните алпийски локации.

Наскоро от компанията стартираха първия си индекс, следящ цените на имотите в зимните курорти, според който нивата в някои френски курорти отчитат значителни ръстове през първите шест месеца на 2011 г.

Голяма част от пазарите в зимните курорти в Европа отчитат стабилизация на цените след своя спад от 2009 г. насам. Някои отбелязват дори и малки ценови ръстове. Пазарът остава изключително чувствителен към цените, въпреки че имотите с адекватно ценообразуване се продават и в някои случаи привличат няколко купувачи, пише изданието.

Средният годишен ценови ръст в сегмента в Европа достигна 1,7% през второто тримесечие в сравнение със спад от 3% в Северна Америка.

Търсенето от страна на купувачи от еврозоната поддържа ценовия ръст във френските Алпи на положителна територия. Тези купувачи изместиха руснаците и представителите на страните от ОНД, чието присъствие от 2009 г. насам отслабна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още