IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед обяви купуване на облигации за по 60 млрд. долара месечно

Покупките трябва да продължат най-малко до второто тримесечие на следващата 2020 година

09:04 | 13.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ възнамерява да се справи с напрежението на паричния пазар чрез закупуване на държавни облигации с кратки падежи (T-Bills). От 15 октомври Фед ще придобива ценни книжа на стойност около 60 милиарда долара месечно, съобщиха паричните власти.

Самата сума не фигурира в официалното изявление на ръководството на централната банка, но Федералния резерв на Ню Йорк, което прилага такива мерки, информира за сумата чрез услугата за кратки съобщения Twitter.

 

Покупките трябва да продължат най-малко до второто тримесечие на следващата 2020 година. Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл сигнализира за решението в началото на седмицата. Но той настоя, че това не е нова програма за количествени облекчения (QE) - която със сигурност е противоречива сред икономистите.

Мерките са само „технически“ корекции, а не промяна в паричната политика, пишат от паричните власти. Целта е лихвите за държането на пари за една нощ да се поддържат в желания диапазон.

Паричният пазар вече не работи напълно безпроблемно. Както и по време на финансовата криза, така и сега най-мощната централна банка в света осигури допълнителна ликвидност.

Тези ежедневни така наречени овърнайт сделки трябва да продължат най-малко до януари, се казва в съобщението. Сделките със срок 14 дни трябва да се извършват два пъти седмично. Напоследък обаче ситуацията леко се облекчи и банките намалиха търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още