IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

Австралийската и Индийската централна банка по всяка вероятност ще запазят основните си лихви

09:43 | 04.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Във фокуса на инвеститорите ще са редица важни макроданни от всички големи пазари, сред които БВП на еврозоната за първото тримесечие на годината и търговският баланс на САЩ, Китай и Германия.

В понеделник, 4 юни, ще бъдат публикувани продажбите на дребно в Австралия през април, като прогнозата е за лек ръст с 0,2%.

Във Великобритания ще излезе индексът на мениджърите по поръчките във Великобритания (PMI) за май, който според консенсусните прогнози на пазара ще отчете спад от 52,5 пункта до 51,9 пункта.

Във вторник, 5 юни, Австралийската централна банка ще излезе с решение за лихвите в страната. Очакванията са регулаторът да запази лихвения процент на ниво от 1,5%.

В редица страни - Русия, Испания, Италия, Франция, Германия, Великобритания, еврозоната и САЩ - ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите през май.

За еврозоната ще излязат данни за продажбите на дребно за април. Предварителните прогнози сочат ускорение на ръста до 0,5% спрямо 0,1% през март.

В САЩ ще бъдат обявени актуални данни за пазара на труда в страната.

В сряда, 6 юни, в Австралия фокусът ще е насочен към БВП за първото тримесечие. Според консенсусната прогноза ще бъде отчетено ускорение на растежа с 0,8% при 0,4%, реализирани в последните три месеца на миналата година.

Индийската централна банка се очаква да запази основната лихва в страната на ниво от 6%.

По-късно през деня в САЩ ще излязат данни за търговския баланс на страната, както и за вноса и износа. Пазарът очаква и актуални данни за щатските запаси от суров петрол.

В четвъртък, 7 юни, на фокус е БВП на еврозоната за първото тримесечие на 2018 г. Очакванията на анализаторите са за запазване на темпа на растеж от 0,4% на тримесечна база и от 2,5% на годишна.

В САЩ ще бъде публикувана актуална информация за броя на молбите за безработица в страната.

В петък, 8 юни, ще излязат данните и за БВП на Япония за първото тримесечие на годината, като консенсусната прогноза е да бъде отчетен ръст от 0,2%. За сравнение през предходното тримесечие беше реализиран спад от 0,2%.

Китай ще обяви търговския си баланс през май и съответно вноса и износа.

По-късно през деня търговския си баланс, но за април, ще публикува Германия.

Във Великобритания ще бъде отчетена промишлената продукция в страната през април, като очакванията са за задълбочаване на спада до 0,2%.

Последните по-важни данни в края на деня ще дойдат от Канада за пазара на труда в северноамериканската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още