IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС отмени отстраняването на управителя на Латвийската централна банка

От съда посочват, че властите в Латвия "не са предоставили достатъчно доказателства за тежко правонарушение, извършено от ръководителя на централната банка"

15:37 | 26.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съдът на ЕС отмени днес решението за временното отстраняване от длъжност на управителя на Латвийската централна банка Илмар Римшевич по обвинение в корупция, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

В постановление, публикувано на сайта на съда, се посочва, че властите в Латвия "не са предоставили достатъчно доказателства за тежко правонарушение, извършено от ръководителя на централната банка на страната".

"Съдът е взел решение, което забранява на Римшевич да изпълнява задълженията си като управител на Латвийската централна банка", се допълва в постановлението.

Разположеният в Люксембург Съд на ЕС, в чиято компетенция влиза разглеждането на искове, свързани с пълномощията на институции на ЕС, както и на органи на властта в страните от ЕС, специално разясни, че делото срещу Римшевич попада в юрисдикцията на съда на ЕС "на основание втори подпараграф от член 14.2 от Устава на Европейската система на централните банки и Европейската централна банка".

Този документ има за задача да гарантира независимостта на централните банки на страните от еврозоната при изпълнението на функциите по осигуряването на стабилността на европейската валута спрямо влиянието на националните държавни структури на страните от общността.

На 19 февруари 2018 година Латвийското бюро за превенция и борба с корупцията съобщи, че Римшевич е заподозрян в искане на подкуп от 100 000 евро от основния акционер на банка Norvik Григорий Гуселников за помощ по делото със скандала с неотпуснатия кредит за строителството на ветрогенераторен парк. На Римшевич е забранено да напуска страната, както и да изпълнява функции, свързани с взимане на решения, контрол и надзор в Латвийската централна банка. Самият Римшевич отрече всички отправени му обвинения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още