IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2019 г. е силна за руския фондов пазар

Деноминираният в долари индекс RTS е нараснал с 35%

22:24 | 14.11.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

През тази година руските акции отчитат по-големи успехи от почти всички други финансови инструменти, търгувани на борсите в световен мащаб. Това се случва благодарение на дивидентната им доходност, която е над два пъти по-голяма от тази на акциите, търгувани на развиващите се пазари, съобщава Bloomberg.

Деноминираният в долари индекс RTS е нараснал с 35%. Това увеличение го поставя над нивата му отпреди санкциите от 2014 г. Руската финансова стабилност, силата на валутата и евтините финансови инструменти също спечелиха инвеститорите, като през 2019 г. само гръцките акции са по-желани от московските.

"Дивидентите напълно промениха играта", каза Елена Ловен от Swedbank Robur Fonder AB, която прогнозира, че възходът на руската борса ще продължи и през следващата година. Руските акции „лесно може да поскъпнат с още 40% до 50% и все пак да останат евтини“, каза тя.

Руските компании с процент държавно дялово участие бяха подложени на натиск да предадат по-голяма част от печалбата си на финансовото министерство под формата на дивиденти през последните години, а страничен ефект беше, че и другите акционерите в тях получиха облаги.

Акциите на руския газов гигант Газпром са поскъпнали с 64% от началото на 2019 г., след като компанията увеличи изплащанията на дивидентите си. В бъдеще компанията планира да разпредели половината от нетната си печалба в дивиденти.

Размерът на дивидентите, изплащани от държавните кредитори Сбербанк АД и VTB Bank PJSC, също се е увеличил.

"Няма голям растеж в икономиката или кредитирането, но има силни дивиденти и стабилна среда", заяви анализаторът на BCS Global Markets Елена Царева

От 23 руски членове на индекса MSCI Emerging Markets 15 са постигнали обща възвръщаемост, надминаваща средното за показателя ниво от 14% през тази година, сочат данни, предоставени от Bloomberg.

Руските борсови индекси включват предимно енергийни компании. Акциите на Сургутнефтегаз АД са поскупнали с над 80% през тази година. Това разпали пазарните спекулации за намеренията относно печалбата на четвъртия по големина производител на петрол в Русия. Някои анализатори спекулират, компанията може да използва част от парите си за закупуване дял в конкурента си Лукойл.

Анализаторът от BCS Сергей Суверов смята, че печалбата може да бъде изплатена на акционерите под формата на увеличение на дивидентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
...стоянчик - няма да се люляш на джанката зад панелката, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Горката Русия - санкциите на САЩ и техните пудели направо я съсипаха... :((((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още