IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 г. може да е била най-добрата за американската икономика от три десетилетия

Принос за ръста на БВП на САЩ са имали възстановеният инвентар, нарасналото потребление и инвестициите на компаниите в оборудване

16:07 | 27.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg</em></p>

Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg

Темпът на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ вероятно се е ускорил през последното тримесечие на 2021 г., след като бизнесите са възстановили намалелия си инвентар, за да отговорят на силното търсене на стоки. Ръстът е спомогнал американската икономика да изпрати най-добрата си година от три десетилетия насам, пише Ройтерс.

Растежът през 2021 г. на БВП на САЩ е бил подпомогнат от огромните фискални стимули, както и от ниските лихвени проценти. Инерцията на нарастване обаче изглежда се е забавила през декември, когато броят на новозаразените с коронавирус нарасна поради разпространението на омикрон щама. Това е довело и до свиване на потреблението и до проблеми за производителите.

В четвъртък се очаква министерството на търговията на САЩ да публикува своя доклад за БВП на страната за последното тримесечие на миналата година. Възможно е данните от документа да оправдаят решението на Федералния резерв от тази седмица.

В сряда приключи двудневното заседание на централната банка на САЩ. Гуверньорът Джером Пауъл заяви, че „икономиката вече няма нужда от устойчиво високи нива на подкрепа от паричната политика“ и че „скоро ще е подходящо да се повишат лихвите".

„Увеличаването на инвентара подпомогна растежа“, казва професорът по икономика и финанси в университета Loyola Marymount в Лос Анджелис Сън Уон Сон. „Похарчихме твърде много преди. Администрацията на [президента на САЩ Джо] Байдън даде твърде много стимули на икономиката и Фед подкрепи тези усилия“, смята Сон.

Очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, са БВП на САЩ да е нараснал с 5,5% на годишна база през четвъртото тримесечие. Това би било значително повишение спрямо ръста от 2,3% през предходното тримесечие.

Прогнозите на експертите варират между 3,4% и 7%, но проучването е направено преди публикуваните данни в сряда, показващи рекорден търговски дефицит през декември и ръст в инвентара в търговията на дребно.

Силното увеличение в интентара накара икономистите, включително тези в JPMorgan, да повишат своите прогнози за ръст от 7,5 на сто на БВП през четвъртото тримесечие.

За цялата 2021 г. очакванията са икономиката да се е разширила с 5,6%, което би било най-силният темп на растеж от 1984 г. насам. През 2020 г. американската икономика се сви с 3,4 на сто, което бе най-лошият резултат от 74 години.

Принос за ръста са имали инвестициите в складове – от първото тримесечие на 2021 г. компаниите намаляваха инвентара си, тъй като по време на пандемията потреблението се измести от услугите върху стоките и това доведе до натиск върху веригите на доставки.

Според JPMorgan инвентарът е нараснал със 167 млрд. долара през последното тримесечие. Ако се приспаднат тези данни, БВП се е разширил с около 2,5%.

Друг възможен фактор за увеличението е нарасналото потребление през октомври, преди то да се свие заради появата на омикрон.

"Изглежда, че омикрон причинява значителни щети на икономиката през това тримесечие“, казва старшият икономист в Moody's Analytics в Западен Честър, Пенсилвания Раян Суит. „Добрата новина е, че дневният брой на потвърдените положителни случаи в САЩ намалява и ако това продължи, то най-лошото от тази вълна върху растежа може да е преминало“, смята експертът.

В четвъртък трябва да бъдат публикувани и традиционните ежеседмични данни за броя на новоподадените заявления за помощи при безработица. Очакванията са за спад от 26 хил. броя на молбите до общо 260 хил. броя. в седмицата до 22 януари, според анкета на Ройтерс.

Ръстът на БВП може да е бил подпомогнат и от инвестициите на компаниите в оборудване. "Виждаме, че икономиката продължава да нараства с по-бърз от обичайния си темп през годината, насред стабилно търсене, необходимост от възстановяване на силнонамалелия инвентар и насред задължението на производителите да достигнат рекордните нива на забавените поръчки“, каза старшият икономист в Wells Fargo в Шарлот, Северна Каролина Сам Булард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още