IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 може да е годината на норвежката крона

Ястребовият завой на Норвежката централна банка може да даде тласък на валутата

14:18 | 23.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През следващата година норвежката крона може да се превърне от нищото в герой.

Ястребовият завой на Норвежката централна банка може да даде тласък на валутата след едно от най-лошите представяния за годината, предричат от HSBC Holdings и Danske Bank. Централната банка заяви, че лихвените проценти могат да се повишат от първата половина на 2022 г. - вероятност, която не допуска засега нито Федералния резерв, нито други централни банки по света.

„Всякакви признаци за по-яростно разминаване в паричната политика трябва да се прескочат от валутните пазари, търсещи нормализация и доходност“, коментира старшият валутен стратег на HSBC Доминик Банинг.

Добавете към това надежди за глобално икономическо възстановяване, тъй като ваксините започват да се разпространяват, и потенциален отскок в търсенето на петрол - ключов за норвежкия износ. Всичко това може да помогне на индекса на кроната да избяга от мечата тенденция, която съществува още от 2013 г. насам.

Валутата ще се повиши с около 4% до 8,32 крони за долар до края на следващата година според средната прогноза на анализаторите в проучване на Bloomberg. Този прогнозен ръст е по-висок от всички други валути от групата на Г-10.

крона крона

Друго предимство за кроната е фактът, че икономиката на Норвегия не беше засегната толкова силно от мерките за справяне с корокризата, колкото другите развити страни. Проучванията на Bloomberg показват, че икономиката на Норвегия се е свила с 3,5% тази година, по-малко от много европейски държави и се очаква да нарасне с 3,4% през 2021 г. и 2,6% през 2022 г.

Петролът и газът съставляват почти 50% от износа на Норвегия, така че възстановяването на цените на суровината ще допринесе много за увеличаването на кроната. Въпреки пониженията тази седмица очакванията са цените на петрола да продължат възстановяването си спадовете по-рано тази година и да останат относително стабилни през 2021 г., показват прогнозите на анализаторите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още